Austrália a Nový Zéland si pripomenuli 100. výročie konca 1. svetovej vojny

V Austrálii a na Novom Zélande sa nedeľu konali prvé spomienkové podujatia pri príležitosti 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny. Zhromaždili sa na nich veľké davy ľudí, aby vzdali poctu vyše 80 000 krajanom, ktorí zahynuli pri krviprelievaní na druhej strane sveta, píše agentúra AFP.

11.11.2018 11:36
Austrália, Sydney, opera, 100. výročie koniec... Foto: ,
Symbolické červené vlčie maky premietané na operu v Sydney, pri príležitosti 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny.
debata (3)

Austrálsky premiér Scott Morrison vo vystúpení hovoril o najvyššej obeti týchto vojakov, keď sa zmienil o scénach devastácie pri severofrancúzskej obci Fromelles, kde sa bojisko zaplnilo telami.

„Pre naše zajtrajšky dali oni svoje dnešky. V tichu budeme stáť pri tých, ktorí sa vrátili domov,“ povedal tisícom ľudí zhromaždených na národnej slávnosti v Canberre. Z viac než 400 000 mladých občanov Austrálie, ktorí narukovali do armády, slúžilo vyše 300 000 v zámorí a takmer 62 000 zomrelo v zákopoch.

Novozélandské spomienkové podujatia nasledovali po dvoch minútach ticha o 11.00 h miestneho času, hodine, v ktorej pred sto rokmi nadobudlo platnosť prímerie na západnom fronte.

Na nábreží vo Wellingtone vypálili salvu z diel, pokým v celej krajine sa rozozvučali zvony a pohotovostné zložky i lode spustili svoje sirény. Podľa slov premiérky Jacindy Ardernovej to pripomenulo „vlnu spontánnej radosti a nádeje, ktorá zachvátila Nový Zéland, keď prišli správy o prímerí“.

V zámorí počas prvej svetovej vojny pôsobilo vyše 100 000 Novozé­lanďanov, čo bola v tom čase desatina populácie krajiny. O život prišlo 18 300 z nich. „Žiadna rodina, komunita na Novom Zélande nezostala nedotknutá následkami tejto vojny,“ povedala pre AFP riaditeľka programu osláv storočnice Sarah Daviesová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Austrália #výročie 1. svetovej vojny