Svetoví lídri si v Paríži pripomenuli koniec 1. svetovej vojny

V Paríži kvôli prítomnosti desiatok zahraničných štátnikov vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho ruského kolegu Vladimira Putina či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na spomienkových ceremóniách pri príležitosti 100. výročia konca prvej svetovej vojny panovali mimoriadne prísne bezpečnostné podmienky. V uliciach hliadkovalo 10 000 policajtov, nasadená bola aj armáda. Vystúpil aj prezident SR Andrej Kiska.

11.11.2018 13:09 , aktualizované: 21:15
Francúzsko, Paríž, 100. výročie ukončenia 1.... Foto: ,
V Paríži sa koná spomienkový obrad, svetoví lídri si pripomínajú 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny.
debata (66)

Väčšina z 80 štátov dneška, ktorých občania sa zúčastnili v bojoch na západnom fronte prvej svetovej vojny, bola v nedeľu zastúpená svojimi najvyššími predstaviteľmi na oslavách. Súčasťou programu bolo aj čítanie svedectiev účastníkov prvej svetovej vojny, ktoré napísali v deň prímeria. Žiaci stredných škôl čítali texty francúzskeho, britského a amerického vojaka a Číňana Ku Sing-čchinga, ktorý pôsobil ako tlmočník v čínskej pracovnej jednotke v službách britskej armády. Ďalšie svedectvo pochádzalo od nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua, ktorý slúžil ako vojak pechoty nemeckej ríšskej armády. Čítanie uzavrel úryvok z listu mladej Francúzky svojmu snúbencovi bojujúcemu v Alsasku.

Ani sprísnené bezpečnostné opatrenia ale nezabránili demonštrácii, ktorá bola vzdialená len niekoľko metrov k Trumpovej kolónii mieriacej po bulvári Champs-Élysées k Víťaznému oblúku. Polícia proti nej rýchlo zakročila. Žena s odhaleným poprsím vošla do jazdnej dráhy a pokrikovala slogan „Falošný mierotvorca“. Agentúra AFP napísala, že za zábrany sa podarilo dostať dvoma aktivistkám z hnutia Femen. Trojica žien z Femen s nápisom na prsiach Welcome War Criminals (Vitajte vojnoví zločinci) protestovala už v sobotu pri Víťaznom oblúku, polícia ich ale obratom zadržala.

Hlavný ceremoniál v rámci nedeľňajších osláv skončenia prvej svetovej vojny sa mal začať pri parížskom Víťaznom oblúku presne o 11.00 h, teda vo chvíli, keď pred 100 rokmi došlo k zastaveniu bojov na všetkých frontoch Európy. Podľa údajov AP však zúčastnení lídri dorazili až s niekoľkominútovým meškaním. kľúčovou dopravnou tepnou, takže uzávera ešte viac komplikuje už tak náročnú dopravnú situáciu. Prítomný na oslavách je aj kanadský premiér Justin Trudeau či španielsky kráľ Filip VI.

„Tí, ktorí bojovali v zákopoch prvej svetovej vojny, prešli nepredstaviteľným peklom,“ vyhlásil Macron počas svojho 20-minútového prejavu pod Víťazným oblúkom, pričom zdôraznil, že okrem desiatich miliónov vojakov si tento konflikt vyžiadal aj milióny ovdovených žien a osirotených detí, pripomína tlačová agentúra Reuters.

Obmedzená bola ráno tiež prevádzka metra, uzavretých bolo z bezpečnostných dôvodov viacero staníc vrátane Charlesa de Gaullea, kde sa kríži niekoľko liniek podzemnej dráhy. Uzávery boli pôvodne hlásené od 8:00 SEČ, platiť ale začali zhruba o hodinu skôr.

Okolie Víťazného oblúka bolo obohnané mobilným plotom a vstup za bariéru strážila polícia. Na mieste hliadkovali aj vojaci s automatickými zbraňami. V uliciach boli tiež príslušníci bezpečnostných zborov so psami cvičenými na vyhľadávanie výbušnín.

Kiska odsúdil nacionalizmus a aroganciu politikov

Slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý sa tiež zúčastnil na oslavách, odsúdil príčiny konfliktu, za ktoré označil silný nacionalizmus, aroganciu niektorých svetových politikov a ich túžbu po nových územiach a väčšej moci. Pripomínanie si takýchto udalostí má podľa neho slúžiť predovšetkým ako poučenie.

„Bolo to možno aj krátkozrakosťou, keď si mysleli, že keď sa začne takýto konflikt, skončí sa do niekoľkých mesiacov,“ zauvažoval Kiska. Pripomenul, že štvorročná vojna si napokon vyžiadala životy viac než desiatich miliónov ľudí, z toho viac ako 70 000 na Slovensku, a okrem toho zanechala za sebou tisícky vdov a sirôt.

„Pre mňa bolo veľmi príjemným momentom, keď som videl, ako svetoví lídri sedia za jedným stolom,“ zdôraznil slovenský prezident, ktorý sa po poludňajšej ceremónii pri Víťaznom oblúku v Paríži zúčastnil na slávnostnom obede s desiatkami ďalších prezidentov a predsedov vlád. Obed podával francúzsky prezident a za stolom sedeli napríklad aj Donald Trump,Vladimir Putin či Angela Merkelová, ktorej krajina bola v prvej svetovej vojne medzi porazenými.

„Všetci sme diskutovali, rozoberali, čo sa deje vo svete a tak to má byť,“ povedal Kiska s tým, že práve toto považuje za cestu k predchádzaniu podobným konfliktom.

Trump hovoril s Erdoganom o vražde Chášakdžího

Konverzácia sa odohrala počas sobotňajšej večere hláv štátov, ktoré sa zišli v Paríži, oznámil v nedeľu predstaviteľ Bieleho domu. Chášakdžího, kritika saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý v krajine fakticky vládne, zavraždilo 2. októbra na konzuláte kráľovstva v tureckom Istanbule „komando“ vyslané z Rijádu. Saudskoarabské úrady po popieraní zločinu medzičasom priznali, že išlo o úkladný čin, telo novinára sa však dosiaľ nenašlo.

Erdogan v sobotu oznámil, že nahrávky súvisiace s vraždou poskytlo Turecko vládam USA, Francúzska, Nemecka a Británie. Podrobnosti o ich obsahu v televíznom vystúpení neuviedol, zopakoval však obvinenie, že operáciu voči Chášakdžímu nariadili „najvyššie úrovne“ saudskoarabskej vlá­dy.

Trump podľa vlastných slov očakáva, že si vytvorí „oveľa jasnejší názor“ na Chášakdžího vraždu a reakciu Washingtonu na ňu do budúceho týždňa. Povedal to minulú stredu s tým, že bude pracovať spolu s Kongresom, Tureckom a Saudskou Arábiou na zistení, kto nesie zodpovednosť.

Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin si vymenili pozdravy ešte po príchode na spomienkový obrad. Kamery snímajúce toto podujatie zachytili, ako si Trump s Putinom nakrátko potriasli rukami, pričom Putin takisto ukázal Trumpovi „palec hore a potľapkal ho po ramene“, informovala tlačová agentúra AP. Ruský prezident sa takisto pozdravil s ďalšími prítomnými lídrami.

Parížske oslavy sú stredobodom globálnych spomienkových podujatí na obete prvej svetovej vojny (1914–1918) a podpísanie prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti 11. novembra 1918 o 11.00 h SEČ.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #výročie 1. svetovej vojny #Femen