'Dusím sa,' zneli vraj posledné slová zavraždeného novinára

Posledné slová zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího boli: "Dusím sa ... dajte preč to vrece z mojej hlavy, mám klaustrofóbiu." Podľa šéfa investigatívneho oddelenia tureckého denníka Daily Sabah to vyplýva z nahrávok pochádzajúcich zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Ako novinár Nazif Karaman povedal katarskej televízii Al-Džazíra, Chášakdžího vražda trvala asi sedem minút.

11.11.2018 17:13
Džamál Chášakdží saudská arábia turecko sviečka... Foto: ,
Turecký prezident Erdogan povedal, že páchateľ vraždy je už Saudskej Arábii známy a je medzi 18 osobami, ktorých zatkli saudskoarabské úrady.
debata (38)

Chášakdží, ktorý patril ku kritikom vlády v Rijáde, na konzulát prišiel 2. októbra, aby si vybavil potvrdenie o rozvode, aby sa mohol oženiť s tureckou snúbenicou. Z budovy už nevyšiel. Turecko od začiatku hovorilo o vražde, Saudská Arábia to najprv poprela a až s veľkým oneskorením priznala, že muž bol uškrtený po príchode na úrad. Pätnásťčlennej komando, ktoré bolo v budove v tej dobe tiež, odišlo do Saudskej Arábie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že Ankara odovzdala nahrávky súvisiace so zabitím Džamál Chášakdžího Saudskej Arábii, USA, Nemecku, Francúzsku a Británii. Saudská Arábia podľa neho vie, že novinárov vrah je medzi 15 členmi komanda, ktoré do Istanbulu vtedy dorazilo.

Podľa Nazif Karaman členovia komanda po Chášakdžího smrti prikryli podlahu v miestnosti plastovými vrecami a rozrezali novinárove telo. Celý proces trval asi 15 minút. Al-Džazíra s odvolaním sa na nemenované zdroje z tureckej prokuratúry pred pár dňami uviedla, že turecká polícia našla v rezidencii saudskoarabského konzula v Istanbule stopy po kyseline fluorovodíkovej a ďalších chemických látkach. Podľa jej istanbulského spravodajcu mohlo byť v týchto látkach rozpustené Chášakdžího telo.

V sobotu Al-Džazíra oznámila, že turecká polícia ukončuje pátranie po tele novinára, avšak vyšetrovanie jeho smrti bude aj naďalej pokračovať. Podľa saudskoarabských úradov bolo v súvislosti s vraždou zatknutých v kráľovstve 18 ľudí. Rijád odmietol žiadosť Turecka o ich vydanie na súd do Turecka a neodpovedal ani na otázku, kde je telo.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #vražda novinára #Džamál Chášakdží