Počet obetí požiarov v Kalifornii stúpol na 31

Počet obetí lesných požiarov v Kalifornii stúpol na 31 po tom, čo úrady na severe štátu ohlásili, že našli ďalších šesť mŕtvych tiel. Oznámila to dnes agentúra AP s tým, že z hľadiska počtu obetí ide o doposiaľ najhoršie požiare v dejinách Kalifornie. Predchádzajúca bilancia bola 25 obetí ohnivého živlu. Podľa úradov počet mŕtvych pravdepodobne vzrastie.

12.11.2018 06:40
Kalifornia, požiar, Paradise Foto: ,
Po požiari ľahla väčšina mesta Paradise popolom. Niekomu to môže pripomínať koniec sveta.
debata (1)

Šerif okresu Butte County Cory Honea uviedol, že počas nedele sa päť mŕtvych tiel našlo v domoch a jedno v aute v ohorených troskách mesta Paradise. Polícia tvrdí, že od štvrtka, keď tunajší požiar prepukol, je nezvestných 228 ľudí.

Na severe Kalifornie plamene najviac zasiahli práve mesto Paradise, kde ľahlo popolom vyše 6700 domovov, firemných objektov a obchodov i nemocnice. Niektoré z obetí požiarov boli nájdené vo vnútri alebo blízko svojich ohorených áut či v troskách a okolí ožiarených domov.

Podľa hasičov sa požiare ďalej šíria pre silný vietor a sucho, ktoré v oblasti panuje. Pre oheň bolo v celej Kalifornii evakuovaných vyše 300-tisíc ľudí. Plamene tu podľa stanice BBC tento rok spálili územie o rozlohe väčšej, než má Belgicko a Luxembursko.

V Kalifornii prepukol oheň na troch miestach. Jeden z požiarov pustoší plážový rezort Malibu na juhu štátu.

Proti požiarom v Kalifornii zasahuje viac ako 8000 federálnych, štátnych a miestnych hasičov, uviedol podľa agentúry AFP ich zástupca Scott Jalbert. Pod kontrolou majú zatiaľ len štvrtinu z požiaru nazývaného Camp Fire, ktorý zasiahol sever Kalifornie. Požiar Woolsey, ktorý pustoší juh, sa zatiaľ podarilo uhasiť len z desiatich percent. Príčina vzniku požiarov ešte nie je známa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #lesné požiare