Kyjev neuzná voľby v Donbase, začne trestné stíhanie za ohrozenie zvrchovanosti

Voľby, ktoré sa v nedeľu konali v Donbase, podkopávajú zvrchovanosť Ukrajiny a toto hlasovanie znamená "odchod z minského (mierového) procesu". Uviedol to v pondelok námestník ukrajinského ministra pre dočasne okupované územia Ukrajiny Heorhij Tuka.

12.11.2018 11:26
debata (65)

Reagoval tak na voľby najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov v dvoch samozvaných subjektoch – Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR), ktoré vznikli na východe Ukrajiny v roku 2014 krátko po anektovaní Krymského polostrova Ruskom.

Kyjev už pred voľbami deklaroval, že ich neuznáva a považuje za protizákonné. Rusko, naopak, tvrdí, že nie sú v rozpore s minskými mierovými protokolmi.

Minský proces je séria rokovaní o urovnaní situácie v Donbase, na ktorých sa schádzajú predstavitelia vlády v Kyjeve so zástupcami DĽR a LĽR; ich sprostredkovateľmi sú Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Rusko.

Tuka v pondelok vo vysielaní televízie 112 Ukrajina vyhlásil, že voľby v oboch regiónoch sú de facto „odchodom z procesu v Minsku“. Dodal, že nevie, aká bude reakcia ostatných aktérov, ktorí sú zapojení do procesu urovnania konfliktu v Donbase. Vyslovil však nádej, že „tlak (medzinárodného spoločenstva) na nich sa zvýši, uložené sankcie budú efektívnejšie a – čo je najdôležitejšie – ich plnenie bude efektívnejšie kontrolované“.

Pokiaľ ide o organizátorov hlasovania, podľa Tuku sa začne niekoľko trestných stíhaní vo veci podozrenia z podkopania štátnej suverenity a zasahovania do územnej celistvosti. Predpokladá tiež, že stíhaní budú aj ľudia, ktorí „túto šou“ zabezpečovali po technickej stránke.

Agentúra RIA Novosti v pondelok s odvolaním sa na ústredné volebné komisie v oboch subjektoch informovala, že v DĽR po sčítaní vyše 97 percent hlasovacích lístkov vo voľbách hlavy republiky vedie Denis Pušilin, ktorý získal 60,9 percenta hlasov. Z volieb v LĽR by ako víťaz mal vyjsť Leonid Pasečnik, ktorého volilo 69,4 percenta voličov.

Údaje o účasti voličov zatiaľ nie sú známe, dodala RIA Novosti.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas