Podozrivého z objednania útoku kyselinou na Handziukovú uväznili

Na Ukrajine uvalili vyšetrovaciu väzbu na Ihora Pavlovského, niekdajšieho poradcu poslanca vládnej strany Mykolu Palamarčuka, ktorý je podozrivý z objednania atentátu na medzičasom zosnulú protikorupčnú aktivistku Katerynu Handziukovú.

12.11.2018 22:03
handziuk Foto: ,
Účastníci zhromaždenia za práva žien a LGBTI, a zároveň pietnej spomienky na zavraždenú ukrajinskú aktivistku Katerynu Handziuk, na Radvanskej ulici, ktoré organizovalo Amnesty International Slovensko.
debata (6)

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Správu potvrdila aj tlačová tajomníčka generálnej prokuratúry Larysa Sarhanová, podľa ktorej došlo k Pavlovského zadržaniu v sobotu.

Handziuková (33) pôsobila ako poradkyňa starostu ukrajinského čiernomorského mesta Cherson. Okrem iného upozorňovala na problematiku korupcie v radoch ukrajinskej polície. V posledný júlový deň na ňu pred jej domom v Chersone zaútočil neznámy páchateľ, ktorý ju polial kyselinou sírovou. Aktivistka utrpela poleptaniny na 40 percentách povrchu tela a prestala vidieť na jedno oko. Zomrela 4. novembra v nemocnici v Kyjeve.

Európska únia, ako aj viaceré západné krajiny či medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty Internationl apelovali v uplynulých týždňoch na Kyjev, aby tento prípad urýchlene vyšetril a prijal opatrenia na ochranu aktivistov pred násilnými trestnými činmi.

Rezignoval generálny prokurátor

Na Ukrajine sa už 5. novembra vynorili špekulácie o tom, že za atentátom mohol byť Pavlovskyj. O deň neskôr sa poslanec Palamarčuk z vládnej parlamentnej frakcie, generál polície vo výslužbe a niekdajší viceminister vnútra z obdobia vlády prezidenta Leonida Kučmu, rozhodol pre ukončenie spolupráce so spomínaným asistentom s tým, že mu chce umožniť prípravu na adekvátnu obhajobu. Súčasne ubezpečil, že osobne nemá nič spoločného so smrťou aktivistky.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko, ktorý v súvislosti s kauzou ponúkol demisiu, neprijatú prezidentom Porošenkom, v uplynulom týždni na parlamentnej pôde konštatoval, že medializované informácie značne poškodili prebiehajúce vyšetrovanie.

Na Ukrajine zadržali doteraz pre podozrenie z účasti na tomto útoku päť osôb vrátane muža, ktorý podľa vyšetrovateľov kúpil inkriminovanú kyselinu. Traja z nich boli stíhaní na slobode, dvaja v cele predbežného zadržania. Informácie o možnej totožnosti objednávateľa sa z oficiálnych zdrojov objavili až teraz.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok kyselinou #Ukrajina