Mayovej plán brexitu čelí tlaku zo všetkých strán

Hodiny v Londýne akoby tikali čoraz rýchlejšie. Britskej premiérke Therese Mayovej zostáva stále menej času na zabránenie tvrdému brexitu. Brusel od britskej vlády očakáva odpoveď najneskôr do zajtra večera, či má ešte na tento mesiac zvolať mimoriadny summit EÚ, ktorý by mal schváliť rozvodovú dohodu.

13.11.2018 08:00
mayová Foto: ,
Therese Mayovej zostáva stále menej času na zabránenie tvrdému brexitu.
debata (2)

Mayová chcela pôvodne návrh dohody o vystúpení Británie z EÚ prerokovať už včera na mimoriadnej schôdzke svojho kabinetu. Zasadanie však podľa denníka Independent musela odložiť, keď „dôrazný odpor v jej vláde i v Bruseli“ začal ohrozovať výsledok celého snaženia. Plán premiérky, ktorá sa usiluje o udržanie úzkych obchodných vzťahov s EÚ, čelí odporu radikálnych stúpencov brexitu, jeho proeurópskych odporcov, severoírskej strany, od ktorej závisí budúcnosť Mayovej menšinového kabinetu, a dokonca aj niektorých jej vlastných ministrov.

Pozornosť sa tak presúva na pravidelné zasadanie vlády, ktoré je na programe dnes. Hovorca premiérky Mayovej však upozornil, že kabinet bude o brexite debatovať, až keď vyjednávania v Bruseli prinesú výsledky. Lenže únia odkázala, že lopta je na britskej polovičke ihriska a odklad nie je nevyhnutný. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier včera ministrom 27 krajín EÚ povedal, že hlavné prvky rozvodovej dohody sú pripravené na to, aby ich britská vláda mohla dnes posúdiť. „Parametre možnej dohody sú veľmi podrobne definované, vyžadujú si však politické potvrdenie,“ citoval Barniera denník Financial Times.

Hlavnou otvorenou otázkou vyjednávaní je podoba poistky, ktorej cieľom je odvrátiť obnovenie štandardnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. V hre je teraz možnosť, že by v prípade potreby po prechodnom období zostala v európskej colnej únii celá Británia a nielen Severné Írsko. Brusel však za prijatie tohto návrhu požaduje od Londýna dodržiavanie prísnych podmienok napríklad v oblasti ochrany životného prostredia.

Pristúpi na kompromis?

„Tlačia a tlačia úplne vo všetkom,“ komentoval vývoj nemenovaný britský vládny poradca, ktorý je vo veci úspechu vyjednávaní čoraz pesimistickejší. Prípadné ústupky Mayovej vlády by totiž pobúrili tých poslancov jej Konzervatívnej strany, ktorí požadujú čo najvýraznejšie odlúčenie Británie od EÚ.

S kritikou sa ozvala aj Andrea Leadsomová, ktorá v britskej Dolnej snemovni dohovára vládne záležitosti. Británia podľa nej nemôže byť proti svojej vôli viazaná írskou poistkou a mala by mať možnosť jednostranne od opatrenia odstúpiť. Leadsomová tak podporila podobnú výzvu ministra pre medzinárodný obchod Liama Foxa. EÚ však takýto scenár jednoznačne odmieta.

Portál Politico však nevylučuje možnosť, že Mayová v poslednej chvíli predsa len pristúpi na kompromis s Bruselom. „Premiérka teraz ozaj nemá na čo čakať. Ak by bola dohoda odsunutá na decembrový summit EÚ alebo ešte na neskôr, britská vláda i britské podniky by sa museli začať vážne pripravovať na scenár bez dohody,“ konštatuje Politico.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová