Babišov syn a Bocianie hniezdo: Podpisoval som, neviem čo. Držali ma na Kryme

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otca držali pri kauze Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) na Kryme.

13.11.2018 00:30
debata (30)

Povedal to pre server Seznam Správy. Andrej Babiš starší podľa neho chcel, aby pre kauzu zmizol z Česka. Babišov syn povedal serveru, že v prípade farmy Bocianie hniezdo, pre ktorú premiér čelí obvineniu z dotačného podvodu, podpisoval nejaké dokumenty, ale vraj nevedel, čo podpisuje. Tiež uviedol, že bol ako pacient v Národnom ústave duševného zdravia a v súčasnosti berie lieky. Premiér sa k tomu nevyjadril. Predstavitelia opozície v reakcii na reportáž požadujú, aby premiér podal vysvetlenie, niektorí chcú vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde.

Babišov syn serveru vo Švajčiarsku povedal, že sa v minulosti pre konflikt s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Tá tento rok kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, ktoré vedie Andrej Babiš starší. Po vypuknutí kauzy Bocianie hniezdo manžel Protopopovej Petr údajne odviezol Babišovho syna na ukrajinský polostrov Krym. „Zneužil toho, že môj otec chcel, aby som zmizol. Pre stíhanie Bocianieho hniezda,“ povedal Babišov syn serveru.

„Povedala mi (Protopopov) – máš na výber, buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď budeš tu, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny,“ povedal Andrej Babiš mladší. „On (Protopopov) mi povedal na Ukrajine – ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený,“ uviedol.

Protopopova sa podľa svojich slov bál, a preto oznámil českej polícii, že bol unesený. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ serverov a oznámením zaoberala, ale neodhalila žiadne porušenie zákona. Babišov syn teraz žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Serveru Zoznam Správy Andrej Babiš mladší povedal, že v súčasnosti berie lieky a má lepšieho lekára. Manželia Protopopovci sa serveru k tomu odmietli vyjadriť.

Premiér Babiš v minulosti uvádzal, že v čase, keď farma Bocianie hniezdo získala dotáciu, vlastnili farmu jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, terajšej manželky Moniky Babišovej. „Pozitívne si pamätám, že som niečo pri Bocianom hniezde podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem,“ povedal Babišov syn serveru Zoznam Správy.

Predstavitelia českých opozičných strán v reakcii na vyjadrenie Babišovho syna žiadajú, aby premiér situáciu vysvetlil.

„Zajtra (v utorok) navrhnem na predsedníctve a poslaneckom klube KDU-ČSL vyvolať hlasovanie o vyslovení nedôvery tejto vláde,“ povedal podpredseda ľudovcov Marian Jurečka.

„Zistené skutočnosti môžu znamenať veľký škandál. České súdy musia teraz v prvom rade určiť znalca, ktorý posúdi, či je Andrej Babiš mladší skutočne nespôsobilý na trestné konanie, alebo ide len o účelové vyhýbanie sa trestnému stíhaniu,“ uviedol predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo