Rusko odmietlo obvinenie z rušenia signálu GPS počas manévrov NATO

Rusko odmietlo zodpovednosť za nedávne narušenie signálu navigačnej siete GPS v severnej časti Škandinávie po tom, ako fínsky premiér Juha Sipilä vyhlásil, že tento zásah ohrozil civilnú leteckú dopravu a bol "takmer určite zámerný". Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

13.11.2018 06:38
debata (52)

Sipilä pre fínsku verejnoprávnu stanicu Yle uviedol, že úrady stále vyšetrujú, kto stojí za týmto incidentom. „Narušenie rádiových signálov v otvorenom priestore je technicky relatívne ľahké, pričom je možné, že v tomto prípade je vinníkom Rusko,“ povedal fínsky premiér.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov však obvinenia odmietol: „Nevieme nič o žiadnej ruskej účasti na narušení systému GPS. Budete sa musieť spýtať expertov na ministerstve obrany. Dnes je tendencia obviňovať Rusko zo všetkých hriechov. V zásade sú tieto obvinenia nepodložené.“

Zásah do družicových signálov v arktických oblastiach Nórska a Fínska bol po prvý raz zaznamenaný počas dvojtýždňového vojenského cvičenia NATO s názvom Trident Juncture, ktoré prebiehalo od 25. októbra do 7. novembra.

Narušenie navigačného systému viedlo fínskych a nórskych leteckých dispečerov k vydaniu varovania pre pilotov, že signály v severovýchodnej časti Laponska sú nestabilné.

Nórske úrady v septembri 2017 počas ruských rozsiahlych vojenských manévrov Západ ohlásili zámerne rušené signály, čo postihlo civilné lety na severe krajiny.

Poslanci fínskeho parlamentu v piatok vyzvali na ráznu odpoveď na rušenie signálov. Predseda obranného výboru Ilkka Kanerva pre Yle uviedol, že dôsledok tohto kroku mohol byť pre civilné letectvo „katastrofálny“.

Počas cvičenia Trident Juncture, ktoré bolo najväčšie od konca studenej vojny, Moskva vyjadrila nevôľu nad touto „protiruskou“ ukážkou sily neďaleko ruských hraníc a varovala, že toto gesto Severoatlantickej aliancie nezostane bez odpovede. Moskva následne ohlásila plány na testovanie rakiet v danej oblasti.

Fínsko nie je členom NATO, avšak na zmienených manévroch v Nórsku sa zúčastnilo ako spojenec. Zúčastnili sa na nich sily z 31 krajín. Manévre sa odohrávali v oblasti rozprestierajúcej sa od Baltského mora po Island.

Fínsko zdieľa s Ruskom 1340 kilometrov dlhú štátnu hranicu a komplikované dejiny. V uplynulom čase si vybudovalo bližšie vzťahy s Alianciou, ale k plnému členstvu nepristúpilo v súlade so svojou politikou predchádzania konfliktom so svojím silným východným susedom.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #vojenské cvičenie #GPS