Austrálčan, ktorý zrazil ľudí v Melbourne bol usvedčený z šiestich vrážd

Z vraždy šiestich ľudí uznal dnes súd za vinného 28-ročného Austrálčana, ktorý v vlani v januári vrazil do davu ľudí v centre Melbourne. Na svedomí má James Gargasoulas podľa poroty tiež 27 zranených, informovala dnes agentúra Reuters. Trest, ktorý si bude musieť usvedčený muž odpykať, vynesie súd neskôr.

13.11.2018 08:16
debata (1)

Vtedy dvadsaťšesťročný mladík narazil v januári 2017 ukradnutým vozidlom do ľudí na rušnej ulici v centre druhého najväčšieho austrálskeho mesta Melbourne. Následne sa snažil z miesta činu ujsť, v čom mu zabránila polícia. Obeťou útoku sa stalo šesť ľudí vrátane ešte len trojmesačného dieťaťa a desaťročného dievčaťa.

Obžalovaný na súde vyhlásil, že sa cíti byť nevinný, lebo je vraj kvôli závislosti na drogách psychicky chorý. Pred činom si údajne aplikoval pervitín.

Porota sa dnes však po porade, ktorá netrvala ani hodinu, zhodla na tom, že Gargasoulas konal úmyselne, a uznala ho za vinného okrem iného zo šiestich vrážd.

Útok z vlaňajšieho januára sa odohral neďaleko miesta, kde v piatok zabil muž pôvodom zo Somálska jedného človeka a ďalších dvoch ťažko zranil. Na rozdiel od Gargasoulasovho prípadu je incident z minulého týždňa vyšetrovaný ako teroristický čin. Jeho páchateľ, 30-ročný Hassan Khalifa Shire Ali, podľahol ale ešte v deň útoku v nemocnici strelnému zraneniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Austrália