Maril Babiš vyšetrovanie kauzy 'Čapí hnízdo'? Opozícia žiada jeho hlavu

Vlečúca sa zamotaná kauza, ktorá dlhodobo znepríjemňuje život českému premiérovi Andrejovi Babišovi, vygradovala na politický triler, za aký by sa nemusel hanbiť ani Jo Nesbø. Tentoraz už hlavnej postave ide skutočne o politické prežitie. Popri obvinení z dotačného podvodu totiž čelí aj podozreniu z marenia vyšetrovania, čo by mu podľa predstáv opozície konečne malo zlomiť politický väz.

13.11.2018 10:26 , aktualizované: 23:27
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (17)

Zvrat v prípade prinieslo vyšetrovanie investigatívnych novinárov, ktorým sa podarilo vypátrať Andreja Babiša mladšieho, 35-ročného premiérovho syna, ktorý je spoluobvineným a súčasne kľúčovým svedkom v dotačnej kauze Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). Bývalý pilot pred časom zmizol a polícia sa ho dva roky márne snažila nájsť, aby ho vypočula. Teraz ho vo Švajčiarsku vyspovedali reportéri Sabina Slonková a Jiří Kubík pre televíziu Seznam.

Svojho syna do kauzy Bocianie hniezdo vtiahol sám Babiš, keď v parlamente pred dvoma rokmi oznámil, že farmu v čase pridelenia dotácie vlastnili jeho deti. Podľa portálu Neovlivní, ktorý sa prípadom dlhodobo zaoberá, je polícia presvedčená, že Andrej Babiš mladší a jeho 39-ročná sestra Adriana Bobeková zohrali len úlohu bielych koní, aby farma dostala dotáciu vo výške dvoch miliónov eur, na ktorú by Babišova firma Agrofert nemala nárok.

Slová Babišovho syna túto verziu nepriamo potvrdili. "Pozitívne si pamätám, že som niečo s Bocianím hniezdom podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem,” povedal reportérom. Keď polícia vlani Babiša juniora a jeho sestru predvolala na výsluch, ani jeden z nich sa nedostavil a dodnes v kauze nevypovedali. Odvolali sa na lekárske správy, podľa ktorých nie sú zo zdravotných dôvodov schopní zúčastniť sa na trestnom konaní. Policajný komisár mal o hodnovernosti lekárskych správ pochybnosti a po dohode so štátnym zástupcom preto nariadil ich zdravotný stav preskúmať. U Babišovho syna sa to však stále nepodarilo, lebo sa zdržiava v zahraničí.

ČSSD žiada jasné vysvetlenie, pád vlády nevylučuje

Predseda ČSSD Jan Hamáček sa v stredu zíde na koaličnom rokovaní s premiérom Babišom (ANO). Bude od neho chcieť počuť jasné vyjadrenie o prípade Babišovho syna Andreja. Sociálni demokrati podľa Hamáčka pred schôdzkou nevylučujú žiadny ďalší postup. Babiš by mal oznámiť, ako si predstavuje prípadnú ďalšiu koaličnú spoluprácu a fungovanie vlády, povedal Hamáček novinárom.

Pozícia sociálnych demokratov sa podľa podpredsedu ČSSD Martina Netolického nezmenila ani po večernom rokovaní poslaneckého a senátorského klubu. Žiadny rozkol kvôli postupu medzi sociálnymi demokratmi nepanoval, povedal Netolický novinárom.

Hamáček uviedol, že poslanecký klub ČSSD dopoludnia zvažoval rôzne alternatívy. „Ako koaličný partner musíme najprv rokovať s hnutím ANO,“ uviedol. Hamáček pripomenul, že Babiš je teraz na zahraničnej ceste. „V stredu budeme požadovať jasnejšie a konkrétnejšie odpovede. Neodhadujem výsledok rokovaní, pôjdeme tam s celou radou otázok a budeme chcieť počuť odpovede,“ povedal Hamáček.

Riešenie s hlavným aktérom

Dodal, že ČSSD je znepokojená a situácia je vážna. „Sociálna demokracia nemôže vylúčiť žiadnu alternatívu,“ povedal. Osud koaličnej vlády je podľa Hamáčka na premiérovi a záleží, ako koaličné rokovanie dopadne. „Nebudem predbiehať výsledok tohto rokovania, vnímame to veľmi vážne,“ uviedol Hamáček. Na priamu otázku nevylúčil ani možnosť, že bude ČSSD navrhovať zmenu vo vláde.

Podpredseda ČSSD Roman Onderka zdôraznil, že na postupe sa dnes zhodol celý poslanecký klub sociálnej demokracie. Netolický ČTK a Českej televízii povedal, že považuje za logické a férové, že jeho strana počká na návrat Babiša zo zahraničia. „Všetky ďalšie postoje by sme mali prezentovať až na základe koaličnej schôdzky,“ uviedol.

Od výsledku stretnutia sa podľa Netolickeho bude odvíjať aj to, kedy sa zíde politické grémium, poslanecký a senátorský klub ČSSD. „Nevylučujeme akákoľvek riešenie, tých môže byť veľa,“ zopakoval stanovisko vedenia. ČSSD podľa neho problém neodkladá, naopak sa ho chystá riešiť pri prvej príležitosti s hlavným aktérom.

Zeman má čas do budúceho týždňa

Český prezident Miloš Zeman v súvislosti s údajným únosom uviedol, že sa predsedu vlády na všetko opýta na pravidelnej schôdzke na budúci týždeň. Zeman sa podľa svojich slov o kauze únosu Andreja Babiša mladšieho dozvedel až v utorok ráno. „Nečakajte odo mňa, že budem reagovať ako detektív-amatér a pýtať sa, ako je možné, že (premiérov) syn z prvého manželstva je údajne odvlečený na Krym. Mne to všetko pripadá ako divoká konšpirácia,“ uviedol prezident pre televíziu Nova.

Český prezident Miloš Zeman. Foto: Robert Hüttner, Pravda
zeman, kiska, prezident Český prezident Miloš Zeman.

Zároveň dodal, že dovtedy, kým sa s Babišom nestretne a neporozpráva sa priamo s ním o údajnom únose jeho syna, sa k tomu nechce vyjadrovať. Pravidelná schôdzka prezidenta s Babišom sa uskutoční na budúci týždeň.

Zeman dodal, že českú vládu tieto informácie nepoložia, Babiša by ale mohli dohnať k rezignácii – pokiaľ mu vraj zlyhajú nervy. „Ale ako človek, ktorý bol 30 rokov vystavený obdobnej situácii, môžem iba Andrejovi Babišovi odporučiť, aby mu tie nervy nezlyhali,“ vyhlásil prezident pre TV Nova.

Premiérov syn teraz potvrdil aj dávnejšie zistenie portálu Neovlivní.cz, že vlani napísal českej polícii e-mail, v ktorom ohlásil, že ho proti jeho vôli zadržiavajú na Kryme. Teraz Babiš ml. doplnil, že ho na polostrov okupovaný Ruskom cez Moskvu zavliekol Petr Protopopov, ktorý pracuje pre jeho otca. „Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol kvôli stíhaniu Bocianieho hniezda,“ povedal Babišov syn pre televíziu Seznam.

Prípad údajného únosu polícia vyšetrovala. Neskôr ho odložila s tým, že skutok sa nestal, hoci – ako premiérov syn teraz potvrdil – polícia ho k prípadu nikdy nevypočula. Uspokojila sa s ubezpečením právnikov rodiny premiéra, že so synom je všetko v poriadku. Dôkazom toho mala byť fotografia, na ktorej Babiš ml., ktorý sa už v tom čase zdržiaval v Bratislave so svojou matkou, premiérovou prvou manželkou, držali v ruke čerstvé české noviny.

Babišov syn novinárom povedal, že sa v minulosti pre konflikt s políciou dostal do Národného ústavu pre duševné zdravie, kde sa stretol so psychiatričkou Ditou Protopopovovou. Lekárka, ktorá pôsobila ako poradkyňa ministerstva financií i zdravotníctva a tento rok neúspešne kandidovala za Babišovo hnutie ANO za starostku jedného z pražských obvodov, je autorkou správy o zdravotnej nespôsobilosti Babiša mladšieho. Po vypuknutí kauzy okolo dotácie pre Bocianie hniezdo práve Protopopovovej ruský manžel, zamestnanec Agrofertu, dopravil premiérovho syna podľa jeho tvrdenia na Krym. Podľa Babiša juniora Protopopovová mu dala na výber: „Buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, alebo pôjdeš na ,prázdniny'. Vybral som si ,prázdniny'. Nazval som to únos aj v maili pre políciu,“ povedal. Protopopov, z ktorého mal strach, mu už v zahraničí údajne oznámil: "Ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený.“

K novým odhaleniam sa vyjadril aj premiér Babiš. „Môj syn je psychicky chorý. Užíva lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou. Môjho syna nikto neuniesol, z Českej republiky odišiel dobrovoľne. Túto vec vyšetrovala polícia a sama došla k záveru, že sa únos nikdy nestal. Odmietam túto manipuláciu a nehorázny tlak novinárov na orgány činné v trestnom konaní. Je mi ľúto, že sa tu usporadúva honba na moju rodinu, ktorú som im svojím vstupom do politiky spôsobil a ktorá tým teraz najviac trpí,“ napísal na facebooku.

„Je to odporné a hnusné. Táto kampaň je načasovaná, lebo som v zahraničí a blíži sa 17. november,“ povedal neskôr vo vyhlásení pre médiá z talianskeho Palerma. „Jediným cieľom je zničiť ma a dostať ma preč z politiky,” dodal s tým, že nie je pravda, že jeho syn bol unesený. Viacerým českým opozičným politikom najnovšie odhalenia pripomenuli zavlečenie Michala Kováča mladšieho do zahraničia. "Spomienky na únos syna slovenského prezidenta v 90. rokoch,“ napísal na twitteri líder Pirátov Ivan Bartoš. Ako ďaleko sa môžeme dostať, kým bude premiérovi jeho funkcia slúžiť ako štít pred právom a naša krajina ako figúrka na mocenskej šachovnici?" dodal.

Lídri šiestich opozičných strán sa dohodli, že vyvolajú hlasovanie o nedôvere Babišovej vláde. „Považujeme podozrenie premiéra Andreja Babiša z možného marenia policajného vyšetrovania kauzy Bocianie hniezdo za neakceptovateľné. Vyzývame ho, aby opustil funkciu premiéra dovtedy, kým bude kauza vyšetrená. Iba tak možno zaistiť nestranné vyšetrovanie,“ uviedli v spoločnom vyhlásení lídri ODS, Pirátov, SPD, KDU-ČSL ,TOP 09 a STAN. Keďže tieto strany majú v parlamente iba 92 poslancov a na vyslovenie nedôvery je potrebných 101 hlasov, politici vyzvali aj poslancov vládnych strán, aby naďalej nepodporovali Babiša.

Popri podozreniu z marenia vyšetrovania českú verejnosť znepokojilo aj to, kam sa premiér pokúsil svojho syna skryť. „Vedeli separatisti na Kryme o zadržiavaní syna premiéra ČR? Predpokladajme, že áno a že sa to vedelo v Moskve,“ napísal na twitteri senátor a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer a dodal: „Potom hlásim, že premiér a predseda bezpečnostnej rady štátu bol po dlhý čas veľmi nepríjemne vydierateľný.“

V krymskej destinácii vidí veľký problém aj politológ Josef Mlejnek. "Z toho plynie podozrenie, že premiérovi s kauzou Bocianie hniezdo ,pomáhajú' ruské tajné služby, Putinov režim,“ povedal v rozhovore pre INFO.CZ. "Ak to celé súvisí so zákazkou na dostavbu ďalších jadrových blokov, potom sa ten ,výlet na Krym' mohol odohrať bez Babišovho vedomia a aj teraz sa tá kauza valí spôsobom, aby to prospelo ruským obchodno-politickým záujmom. Vláda totiž podľa viacerých signálov nechcela ísť Rusku po ruke tak, ako na to napríklad tlačil Hrad a jeho okolie,“ upozornil politológ na to, že Babiš nedávno ubezpečil šéfa americkej diplomacie, že s Moskvou o veľkom jadrovom kontrakte nerokuje.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo