Prípad Salvadorčanky Imeldy Cortezovej. Z obete znásilnenia obvinená

Salvadorčanka Imelda Cortezová mala osemnásť, keď po znásilnení nevlastným otcom porodila. Necelé dva roky po tom, čo porodila zdravé dieťa, stojí pred súdom. Hrozí jej 20 rokov väzenia pre obvinenie z pokusu o potrat.

13.11.2018 14:00
San Salvador, protest, ženy Foto: ,
Ženy v San Salvadore na proteste pred budovou súdu žiadali vlani v decembri vládu prepustenie žien, ktoré boli odsúdené na 30 rokov väzenia za potrat. V Salvádore nie je potrat povolený za nijakých okolností.
debata (2)

Prípad Imeldy Cortezovej je ďalším z absurdných príbehov v Salvadore, kde potraty nie sú povolené za nijakých okolností. Tamojšia mimovládka, ktorá vedie kampaň za dekriminalizáciu potratov, upozorňuje, že v Salvadore je vo väzení asi 25 žien, obvinených z pokusu o potrat, hoci o dieťa prišli v dôsledku spontánneho potratu prípadne sa dieťa narodilo mŕtve.

Podobne ako Imelda pochádzajú najmä z chudobných vidieckych pomerov. Imeldu navyše od jej jedenástich rokov znásilňoval nevlastný otec. Keď porodila veľmi krvácala a mala bolesti, a tak ju matka vzala do nemocnice. Lekár na pohotovosti pre podozrenie, že šlo o potrat, kontaktoval políciu. Dievčatko, ktoré Imelda porodila, bolo nažive a v poriadku. Napriek tomu Imeldu obvinili z pokusu o vraždu a po týždni v nemocnici putovala do väzenia.

Ešte kým bola v nemocnici, prišiel za ňou nevlastný otec a vyhrážal sa jej, že ak ho udá, zabije ju, jej matku i súrodencov. Neudala ho ona, ale iná pacientka, ktorá to počula a povedala o tom zdravotnej sestre. Prokurátor ju najskôr obvinil, že si zneužívanie nevlastným otcom vymyslela, aby ospravedlnila svoj zločin. Až keď testy DNA ukázali, že je skutočne otcom dieťaťa, bol uväznený pre zneužívanie maloletej.

„Je to najextrémnejší prípad, aký som kedy videla. Škandalózna nespravodlivosť voči žene,“ citoval denník Guardian Berthu Maríú Deleónovú, jednu z Cortezovej advokátok. Namiesto ako na obeť sa štát na jej klientku pozerá ako na podozrivú z vraždy. Vo väzení je 18 mesiacov a zneužívaná mladá žena doteraz nedostala nijakú psychologickú pomoc. „Je zúfalá. Jej prípad sa môže vyvinúť tak aj onak,“ povedala advokátka Alejandra Romerová, ktorá pracuje pre mimovládku žiadajúcu povolenie potratov. „Navyše je posudzovaná ako zločinec, nie ako obeť sexuálneho násilia,“ pripomenula.

O osude Cortezovej rozhodnú traja sudcovia, ktorí budú posudzovať lekárske dôkazy o tom, či sa úmyselne pokúšala o potrat. „Ak bude sudca objektívny a pozrie sa na dôkaz, ktorý neukazuje, že by dieťaťu ublížila a spáchala zločin, potom bude Imelda oslobodená,“ dodala jej advokátka Romerová. Podľa právničky Mariany Ardilovej majú sudcovia povinnosť zvážiť okolnosti tehotenstva. „V tomto prípade okolnosti súvisia so sexuálnym násilím, ktorému čelila a následkom na jej život,“ povedala.

Prípad Cortezovej oživil v krajine debatu o dôsledkoch úplného zákazu potratov, a to aj pre obete znásilnenia. Už začiatkom tohto roka vyzvala OSN Salvador, aby upravil svoje zákony o potrate a prehodnotil prípady uväznených žien.

Petíciu s výzvou na prepustenie 20-ročnej Imeldy Cortezovej podpísalo približne 45-tisíc ľudí. Verdikt by mal byť vynesený v priebehu týždňa. Tento prípad nemusí byť však posledný. „Kým zákon zostane taký reštriktívny, takéto prípady budú len pribúdať,“ varovala Romerová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #potrat #Salvádor #sexuálne násilie