Trump vraj chystá ďalšiu vládnu zmenu, prepustí tiež Kellyho

Prezident USA Donald Trump chystá ďalšiu zmenu v americkej vláde a chce sa zbaviť svojho personálneho šéfa Johna Kellyho. Informácie o zámeroch hlavy štátu priniesla televízia ABC a denníky The New York Times a The Wall Street Journal. Presuny vraj prezident oznámi v najbližších týždňoch.

13.11.2018 21:02
John Kelly Foto: ,
John Kelly
debata (2)

Kelly sa podľa amerických médií šéfovi Bieleho domu znepáčil najmä kvôli spojenectvu s ministerkou vnútornej bezpečnosti Kirstjen Nielsenovou, s ktorej prácou nie je Trump spokojný a plánuje ju uvoľniť z funkcie. Kelly s tým nesúhlasí a úrad zrejme opustí spolu s ňou. Nahradiť by ho vraj mohol Nick Ayers, doterajší personálny šéf aparátu viceprezidenta Mikea Pencea.

Trump minulý týždeň po kongresových voľbách prekvapivo vyzval na rezignáciu ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, ktorého dlhodobo obviňuje z nečinnosti vo vyšetrovaní údajného ruského vplyvu na americké prezidentské voľby v roku 2016. Sessions žiadosti vyhovel a Trump jeho dočasným nástupcom menoval rezortného personálneho šéfa Matthewa Whitakera.

Trumpov výber ale dnes narazil na problémy, keď sa proti vymenovaniu Whitakera postavil štát Maryland, ktorý krok označil za protiústavný. Marylandské justičné orgány požiadali federálny súd, aby oprávnenosť vymenovanie preveril. Argumentujú tým, že podľa ústavy a zavedených zvyklostí mal na Sessionsov post postúpiť jeho námestník Rod Rosenstein, nie personálny šéf Whitaker.

Trump Rosensteina často kritizuje, pretože práve on poveril bývalého šéfa FBI Roberta Muellera vyšetrovaním ruskej kauzy. Prezident sa podľa amerických médií obáva, že výsledok vyšetrovania by mohol vrhnúť tieň na jeho úspech vo voľbách. Demokratická opozícia navyše živí nádej, že Muellerovo vyšetrovanie by mohlo Trumpovým kritikom dodať argumenty k ústavnej žalobe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #John Kelly #Jeff Sessions #Robert Mueller #zasahovanie do volieb