Gruevski utiekol do Maďarska. Žiada už aj o azyl

Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski, ktorého v jeho krajine odsúdili na dvojročné väzenie za zneužívanie funkcie, v utorok ušiel do Maďarska a v stredu požiadal o azyl. Príslušné maďarské orgány požiadal Gruevski o štatút utečenca, oznámil v stredu maďarský úrad vlády.

13.11.2018 22:26 , aktualizované: 14.11.2018 17:33
Nikola Gruevski Foto: ,
Nikola Gruevski
debata (6)

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV úrad vlády uviedol, že Gruevskému, ktorý bol desať rokov premiérom Macedónska, z bezpečnostných dôvodov umožnili, aby svoju žiadosť o azyl predložil priamo v centrále Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH), kde ho aj vypočujú.

„Tento úrad vykoná azylový proces v súlade s maďarskými zákonmi a medzinárodným právom,“ píše sa v dokumente úradu vlády, podľa ktorého Macedónsko je strategickým partnerom a dôležitým spojencom Maďarska. Spolupráca Maďarska a Macedónska je dôležitým prvkom rozvoja balkánskeho regiónu a bezpečnosti Európy.

Ubytovaný v päťhviezdičkovom hoteli?

„Partnerom Maďarska je v medzištátnych vzťahoch macedónska vláda, preto v žiadnom prípade nechceme zasahovať do vnútorných záležitostí suverénnej krajiny. Posúdenie žiadosti o azyl expremiéra Macedónska vnímame výhradne ako právnu záležitosť,“ zdôraznil úrad maďarského kabinetu.

Hovorca vlády Bertalan Havasi dementoval správy macedónskej televízie 1TV, podľa ktorej Gruevski sa prvú noc ubytoval v päťhviezdičkovom hoteli, odvtedy sa mal údajne zdržiavať v Orbánovom dome. Hovorca pre ATV uviedol, že maďarský ministerský predseda sa s človekom s menom Gruevski nestretol.

Gruevski o svojom úteku do Maďarska informoval cez svoj facebookový profil a dodal, že v Maďarsku žiada o azyl, a tiež to, že dôvodom jeho úteku bolo údajné vyhrážanie sa jeho zabitím, ktorému čelil v Macedónsku. Skopje ani Budapešť zatiaľ to, že Gruevski sa nachádza v Maďarsku, oficiálne nepotvrdili. Úrad maďarského premiéra Viktora Orbána, inak dlhoročného politického spojenca Gruevského, len vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa „nemôže vyjadrovať k prebiehajúcim azylovým procedúram“.

Macedónska vláda už oznámila, že ak sa potvrdia správy, podľa ktorých Gruevski ušiel pred výkonom trestu do Maďarska, vydá naňho medzinárodný zatykač. Ak sa tieto správy zakladajú na pravde, ide podľa macedónskej vlády o „zbabelý útek“ a „hanebné správanie sa“ zo strany Gruevského.

Macedónskeho expremiéra z rokov 2006 až 2016 odsúdili na dva roky nepodmienečne za ovplyvňovanie predstaviteľov ministerstva vnútra, ktorých žiadal, aby mu ako nové služobné vozidlo zakúpili luxusný Mercedes za 600-tisíc eur. Minulý štvrtok sa mal sám od seba dostaviť na výkon trestu, čo však nespravil, preto naňho v pondelok vydali zatykač.

Ešte tvrdší, až šesťročný trest, dostala v tejto kauze bývalá ministerka vnútra Gordana Jankuloská, ktorá toto vozidlo objednala. Exministerka tak pobudne vo väzení trikrát dlhšie ako expremiér, a to aj napriek tomu, že iba plnila jeho prianie a konala na jeho vyzvanie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #zatykač #Macedónsko #Nikola Gruevski