V Iráne popravili dvoch mužov za ovplyvňovanie finančných trhov

V Iráne dnes popravili dvoch mužov, ktorí dostali trest smrti za ovplyvňovanie finančných trhov hromadením zlatých mincí a ďalšími podľa súdu nelegálnymi operáciami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu. Iránska ekonomika už niekoľko rokov zápasí s ekonomickou krízou a v posledných mesiacoch aj s obrovským prepadom miestnej meny, ku ktorému výrazne prispelo obnovenie amerických sankcií.

14.11.2018 10:30
debata (3)

58-ročný Vahid Mazlúmín, ktorému miestne médiá začali hovoriť „Mincový sultán“, a Mohammad Ismail Ghasem boli obesení dnes skoro ráno miestneho času. Zatknutí boli tento rok v júli, keď u Mazlúmína polícia podľa iránskych médií našla dve tony zlatých mincí. Odsúdení boli podľa agentúry AP za manipulovanie s menou nelegálnymi operáciami.

Verdikt vyniesol „špeciálny súd pre boj s ekonomickou korupciou“. Tieto súdy zriadil tento rok v auguste dekrétom iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, aby sa mohli „rýchlo trestať finančné zločiny“.

Od augusta vyniesli tieto súdy podľa agentúry Reuters už najmenej sedem trestov smrti. Verdikty sú na základe Chameneího dekrétu o zriadení týchto súdov konečné a nemožno sa proti nim odvolať, čo podľa niektorých právnikov porušuje aj iránsku ústavu.

Iránska ekonomika je už roky v kríze, na ktorej sa podieľali medzinárodné sankcie zavedené kvôli jadrovému programu tejto krajiny. Po dohode svetových mocností s Iránom, v ktorej sa Teherán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií, sa očakávalo oživenie iránskej ekonomiky. Tento rok v máji ale americký prezident Donald Trump oznámil, že USA od tejto zmluvy odstúpia a znovu zavedú sankcie voči Iránu.

Iránci z obáv z dopadu amerických sankcií začali hromadiť zlaté mince a iné bezpečné aktíva. V súvislosti s tým a so slabou ekonomikou iránsky riál tento rok stratil už asi 70 percent svojej hodnoty.

USA obnovili tento mesiac všetky sankcie zrušené v rámci medzinárodnej jadrovej dohody a navyše ich ešte zosilnili. Zaviedli ich v dvoch vlnách – prvá časť od augusta, druhú od minulého týždňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Irán #ekonomická kríza