Babiš dôvod na odstúpenie nevidí, kauzu dnes vysvetľoval ministrom

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes od rána vysvetľuje lídrom politických strán kauzu údajného únosu svojho syna na Krym, pred novinárov ale zatiaľ nepredstúpil. Ministri na pravidelnej schôdzi počuli od premiéra zhruba päťminútové vyjadrenie k prípadu. Potom Babiš rokoval s predsedom koaličnej ČSSD Janom Hamáčkom a zišiel sa aj s predsedom KSČM Vojtechom Filipom a predsedom hnutia SPD Tomio Okamura.

14.11.2018 10:54 , aktualizované: 14:28
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (3)

SPD, ktorá v utorok po boku ďalších piatich opozičných strán podala návrh na vyslovenie nedôvery vláde, si želá vo vláde programovo nahradiť ČSSD. Babiš naďalej nevidí dôvod pre to, aby odstúpil z funkcie premiéra.

Na schôdzi vlády Babiš podľa ministerky práce Jany Maláčovej (ČSSD) stručne vysvetlil niektoré súvislosti spojené s aktuálnou situáciou. „V krátkom prejave povedal svoj pohľad na vec, vysvetlil niektoré okolnosti,“ dodal na rannej tlačovej konferencii minister životného prostredia Richard Brabec (ANO). Ministri pri rannom príchode na úrad vlády väčšinou očakávali, že im premiér ku kauze niečo povie. Dôraz však kládli na bežnú agendu vlády.

Na zasadnutí kabinetu nadviazala schôdzka Babiša s Hamáčkom. Predseda ČSSD pred schôdzkou povedal, že chce od Babiša počuť jasné vysvetlenia. Sociálni demokrati opakovali, že pred konaním nevylučujú žiadne ďalšie scenáre. Výsledok schôdzky s Babišom preberie poslanecký klub sociálnej demokracie na rokovaní, ktoré sa začne v Snemovni o 13:30.

Babiš dopoludnia prijal na Úrade vlády i Okamuru. Predseda SPD po stretnutí povedal, že si jeho strana želá vo vláde programovo nahradiť ČSSD. Na sociálnych demokratov SPD útočia dlhodobo. V súvislosti s možnou vládnou krízou, v ktorú by mohla vyústiť kauza okolo údajného únosu premiérovho syna na Krym, vidí Okamura priestor pre presadenie programu SPD. „Ja som okamžite využil tento priestor, pretože vidím, že vo vláde je určité pnutie,“ povedal Okamura. Návrh na vstup SPD do vlády však od ANO neprišiel. SPD podľa Okamuru nemôže vstúpiť do vlády s nikým, kto má nedoriešené kauzy. Vie si však predstaviť, že program SPD by mohla presadzovať vláda odborníkov, ktorých by vybralo hnutie ANO. Okamura si s Babišom dohodol ďalšie stretnutie na budúci týždeň.

Nasledovala schôdzka Babiša s predsedom KSČM. Komunisti, ktorí v júli vznik Babišovej vlády podporili, zvolali na budúci utorok rokovanie výkonného výboru. Rozhodne, ako sa strana postaví na hlasovanie o nedôvere vláde. Filip osobne v reportáži servera Zoznam Správy nič nové nevidí, všetky informácie podľa neho boli súčasťou spisu ku kauze Bocianie hniezdo. Za najdôležitejšie teraz považuje prerokovanie štátneho rozpočtu na budúci rok.

Babiš sa dnes nezúčastňuje rokovacieho dňa Poslaneckej snemovne. Do dolnej komory doručil ospravedlnenie, v ktorom absenciu vysvetlil pracovnými dôvodmi.

Šesť opozičných strán, ktoré združujú 92 poslancov, v utorok podalo návrh na vyslovenie nedôvery Babišovej vláde a premiéra vyzvali, aby do skončenia vyšetrovania kauzy odišiel z funkcie. Babiš v utorok povedal novinárom, že jeho syn je psychicky chorý a z Česka odišiel dobrovoľne. Reportáž Zoznam Správy vníma premiér ako snahu ho zničiť a dostať z politiky. Babišov syn na videu urobenom vo Švajčiarsku tvrdí, že ho kvôli kauze Bocianie hniezdo, v ktorej premiér i jeho dve dospelé deti čelia obvineniu z dotačného podvodu, držali v zahraničí.

Kauze sa dnes venujú denníky v Česku, ale aj na Slovensku a vo Švajčiarsku. Podľa českej tlače Babiš do kauzy Bocianie hniezdo zaplietol svoje deti sám a v budúcom vývoji bude rozhodujúce, na čiu stranu sa prikloní vládna ČSSD. Podľa Hospodárskych novín sa začala najväčšia politická kríza v čase, keď je Babiš predsedom vlády. „A nie je vylúčené, že ho nakoniec môže stáť premiérske kreslo,“ myslí si denník. Podľa Lidových novín ale nové informácie zrejme Babiša o premiérsku pozíciu nepripravia.

Lekárka nepochybila

Psychiatrička Dita Protopopová nepochybila v správe o zdravotnom stave premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho. V oficiálnom vyhlásení to uviedol Národný ústav duševného zdravia, kde lekárka pracuje na malý úväzok. Hovorca ústavu Jan Červenka ČTK povedal, že Protopopová sa v žiadnej správe z obdobia, kedy riešila aj prípad Babišovho syna, neprehrešila proti etike ani skutočnému stavu veci.

Lekárka je autorkou správy, ktorá mala podľa médií Babišovi mladšiemu pomôcť vyhnúť sa trestnému stíhaniu v súvislosti s vyšetrovaním kauzy Bocianie hniezdo, kvôli ktorej čelí premiér obvineniu z dotačného podvodu. Ústav zistil, že všetky správy Protopopovej z daného obdobia sú v súlade s lekárskou etikou, v zhode so skutočnosťou a nedošlo v nich k žiadnemu pochybeniu.

„Upozorňujeme tiež na fakt, že lekár môže písať správu pre políciu o svojom pacientovi len v prípade, že s týmto pacient súhlasí alebo o to sám požiada,“ uviedol hovorca. Podľa NUDZ nebola Protopopová u žiadneho z pacientov, ktorým sa venovala, v konflikte záujmov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo