Desiatky migrantov sa zabarikádovali na lodi, odmietajú vystúpiť na líbyjské územie

Desiatky migrantov sa počas uplynulých piatich dní zabarikádovali na nákladnej lodi v líbyjskom prístavnom meste Misuráta a odmietajú z lode vystúpiť tvrdiac, že Líbya je pre nich príliš nebezpečná.

14.11.2018 18:09
migranti, líbya Foto:
Migranti sa zabarikádovali na nákladnej lodi v líbyjskom prístavnom meste Misuráta.
debata (25)

Loď Nivin, prepravujúca kontajnery s autami a smerujúca do Misuráty, vyzdvihla v piatok v Stredozemnom mori z potápajúceho sa člna 93 migrantov a pokračovala v plavbe do tohto prístavného mesta. S odchodom s líbyjskou pobrežnou strážou súhlasili dvaja migranti na palube, ale ďalší to odmietli. Tvrdili, že Líbya je pre migrantov smrteľne nebezpečná a chcú sa dostať do Európy.

Odvtedy loď s migrantmi kotví v prístave v Misuráte, kapitán a posádka lode sa uchýlili na hornú palubu.

Jeden z migrantov, muž z Južného Sudánu, ku ktorému sa dostali spravodajcovia z agentúry AP, sa v stredu zaprisahal, že buď sa mu podarí dopraviť do Európy, alebo zomrie pri pokuse dostať sa tam. Dodal, že okolo jeho skupiny prešlo až šesť nákladných lodí, než ich napokon z mora vyzdvihla loď Nivin.

Líbyjská pobrežná stráž sa k situácii zatiaľ nevyjadrila.

Vzhľadom na to, že vo vodách Stredozemného mora operuje už len jedna záchranná loď a európske prístavy odmietajú prijať zachránených migrantov, sa nákladné lode čoraz viac zdráhajú vyzdvihnúť ľudí na mori, konštatuje AP.

Julien Raickman, ktorý vedie misiu Lekárov bez hraníc v Líbyi, povedal, že európska politika odmietania prijať zachránených migrantov viedla k prudkému nárastu úmrtí. V súčasnosti pri pokuse dostať sa cez more zahynie jeden z piatich ľudí, dodal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #migranti