Nemecká AfD, ktorá čelí vyšetrovaniu, dostala dar 150-tisíc eur z Belgicka

Okresné združenie Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktoré čelí podozreniu, že prijalo nelegálne finančný dar, priznalo, že tento rok dostalo tiež 150-tisíc eur z Belgicka. Peniaze nakoniec protestná a protiimigračná strana po niekoľkých mesiacoch vrátila, uviedli televízne a rozhlasové stanice WDR, NDR a denník Süddeutsche Zeitung.

15.11.2018 09:29
debata (3)

Peniaze od nadácie Stichting Identiteit Europa prišli tento rok vo februári na konto združenia pri juhonemeckom Bodamskom jazere. Práve táto organizácia je politickým domovom šéfky poslancov AfD Alice Weidelovej. V máji ich potom strana podľa svojho tlačového vyhlásenia vrátila, pretože nedokázala stopercentne overiť identitu darcu a jeho motiváciu. Správu Spolkového snemu o prípade AfD ale informovala až tento utorok.

Práve správe parlamentu sa bežne musia hlásiť všetky dary vyššie ako 50-tisíc eur. V prípade, že pochádzajú z krajín Európskej únie, sú všeobecne právne v poriadku. Inak to je, ak sú peniaze z krajín mimo EÚ. Keď ide o obnosy vyššie ako 1000 eur ročne, ktoré neposiela nemecký občan, nesmú ich nemecké politické strany vôbec prijať.

Práve to sa ale stalo v prípade daru zo Švajčiarska, ktorý okresné združenia AFD dostalo v 18 rôznych transakciách medzi júlom a septembrom 2017 od švajčiarskej spoločnosti WS Pharmawholesale International. Celkovo išlo o 130-tisíc eur. Určené boli ako „volebný dar“ pre Alicu Weidelovú. Firma z krajiny, v ktorej má trvalý pobyt aj 39-ročná politička, tvrdí, že peniaze nie sú od nej, ale že ich len preposielala. Za koho, uviesť nechce.

AfD, ktorá sa rada prezentuje ako strana poriadku a pravidiel, peniaze poslala späť až v apríli tohto roku. Navyše pri ich vrátení vraj zabudla na jednu z pôvodných transakcií vo výške 8 000 eur.

Prípadom sa už zaoberá prokuratúra v Kostnici, podľa ktorej mohol byť porušený zákon o politických stranách. Kvôli vyšetrovaniu poslala parlamentu list potrebný k tomu, aby mohla byť Weidelová, ktorá má poslaneckú imunitu a akékoľvek pochybenie odmieta, vyšetrovaná.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #AfD