Saudskoarabský prokurátor potvrdil rozštvrtenie Chášakdžího, žiada tresty smrti

Saudskoarabský generálny prokurátor žiada trest smrti pre päť z 11 osôb obvinených z podielu na vražde novinára Džamála Chášakdžího. Novinár, ktorý žil od vlaňajška v USA a vo svojich článkoch kritizoval saudskoarabské najvyššie vedenie, bol zabitý 2. októbra smrtiacou injekciou na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule. Jeho telo bolo rozrezané a vynesené z budovy, potvrdil dnes prokurátor novinárom. Vysvetlenie Rijádu je podľa Turecka nedostatočné.

15.11.2018 13:45 , aktualizované: 15:11
debata (9)

Prokurátor Saúd Mudžíb zdôraznil, že do vraždy nebol zapletený saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Námestník riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby Ahmed al-Assiri mal vydať príkaz, aby Chášakdžího prinútili vrátiť sa domov do vlasti. Osobou, ktorá vraždu nariadila, je podľa neho bývalý poradca kráľovského dvora Saúd Kahtání. Ten stál na čele tímu „vyjednávačov“, ktorý mal zariadiť návrat Chášakdžího do vlasti. Novinár bol údajne zabitý po tom, čo rokovanie o jeho návrate zlyhalo. Jeho telo sa doteraz nenašlo, povedal prokurátor.

Prokurátor tiež povedal, že Kahtání má zakázané cestovať a je vyšetrovaný. Prípad bol odovzdaný súdu. Rijád požiadal Ankaru, aby podpísala dohodu o spolupráci na pokračujúcom vyšetrovaní prípadu.

Hovorca saudskoarabského prokurátora vo štvrtok opísal, ako k vražde došlo. Chášakdžího podľa jeho slov nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti novinárovho tela potom – už mimo konzulátu – odovzdali agentovi. Agentúra AFP pripomenula, že ide o prvý raz, čo sa Rijád vyjadril k spôsobu vraždy.

Turecký provládny denník Sabah v utorok informoval, že batožina saudskoarabského tímu, ktorý bol vyslaný do Istanbulu v čase Chášakdžího vraždy, obsahovala injekčné striekačky, veľké nožnice, nastreľovacie pištole, vysielačky, elektrošokové zariadenia a rušičku signálu. Denník zverejnil fotografie röntgenových snímok tašiek, keď Saudskoarabi prechádzali cez kontroly na letisku pri odlete z Turecka.

Vysvetlenie Rijádu je podľa Turecka nedostatočné

Turecko považuje vyhlásenie saudskoarabského generálneho prokurátora za nedostatočné. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry AFP turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na zmienené vyhlásenie, v ktorom sa Rijád prvýkrát vyjadril k spôsobu vraždy novinára. Ankara zároveň trvá na tom, že vražda novinára bola „premysleným“ či­nom.

„Všetky tieto kroky vnímame ako pozitívne, nie však dostatočné,“ uviedol Čavušoglu v prejave, ktorý odvysielala turecká televízia. „Chcem povedať, že osobne nepovažujem niektoré z týchto vyhlásení za dostatočné… Táto vražda bola premyslená,“ povedal ďalej turecký minister. „Odhalení musia byť skutoční páchatelia, tí ktorí vydali rozkaz. Tento proces sa nemôže takto uzavrieť,“ dodal Čavušoglu.

Šéf tureckého rezortu diplomacie sa podľa agentúry AP pozastavil tiež nad tým, prečo Saudská Arábia doposiaľ obvinila len 11 z osôb, ktoré v súvislosti s vraždou zadržala. Upozornil tiež na to, že vyhlásenie saudskoarabského prokurátora neodhaľuje, kam po rozštvrtení na konzuláte previezli časti novinárovho tela.

Chášakdží išiel na konzulát v Istanbule koncom septembra pre doklady, aby sa mohol oženiť s tureckou snúbenicou. Jeho vražda síce vyvolala veľké slovné pobúrenie v mnohých krajinách, ale skoro žiadne konkrétne kroky voči Saudskej Arábii, ktorá je ropnou veľmocou a spojencom USA na Blízkom východe.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #vražda novinára #Džamál Chášakdží