Putin a Pence debatovali v Singapure o kontrole zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin a viceprezident Spojených štátov Mike Pence využili vo štvrtok svoju účasť na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Singapure, aby spolu v krátkosti hovorili o záležitostiach, ktoré budú pravdepodobne dominovať Putinovmu nadchádzajúcemu stretnutiu s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom.

15.11.2018 20:40
putin, pence Foto: ,
Vladimír Putin v rozhovore s Mikeom Penceom.
debata (9)

Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyjadrenia samotného Putina a Penceovej tlačovej tajomníčky Alysse Farahovej.

Podľa ruského prezidenta bola jedným z predmetov štvrtkového rozhovoru aj kontrola zbrojenia. Putin uviedol, že Moskva a Washington musia rokovať o budúcnosti zmluvy o znížení počtu strategických zbraní (New START/SNV-III), podpísanej v roku 2010 v Prahe, ako aj o situácii okolo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987.

Farahová sa vyjadrila, že Pence s Putinom „sa dotkli otázok, o ktorých sa bude diskutovať, keď budú prezident Trump aj prezident Putin v Argentíne na summite“ krajín skupiny G20.

Trump v októbri oznámil zámer Washingtonu odstúpiť od zmluvy INF, pričom obvinil Moskvu z jej porušovania.

Putin tiež vo štvrtok povedal, že pokiaľ sa uskutoční jeho očakávané stretnutie s Trumpom v Argentíne, budú spolu hovoriť aj o Sýrii, Severnej Kórei a Iráne. „Nepochybne potrebujeme dialóg na najvyššej úrovni, ako aj na úrovni expertov,“ dodal šéf Kremľa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Donald Trump #Mike Pence