Kim Čong-un sa pochválil novou strategickou zbraňou

Severokórejské štátné médiá informovali, že armáda pod dohľadom vodcu Kim Čong-una úspešne otestovala novú technologicky vyspelú strategickú zbraň.

16.11.2018 01:27
debata (20)

Napísala to juhokórejská agentúra Jonhap. Kim podľa severokórejskej agentúry KCNA uviedol, že skúška je „ďalšou ukážkou našich rýchlo rastúcich obranných kapacít určenou celému regiónu“. Nová zbraň podľa neho predstavuje zásadnú zmenu v posilnení bojových schopností krajiny.

Kim dodal, že armáda otestovala zbraňový systém, o ktorý sa zaujímal jeho otec a predchodca Kim Čong-il a na ktorého vývoj Kim Čong-il osobne dohliadal.

Podľa agentúry Reuters je vyhlásenie prvou zmienkou týkajúcou sa rozvoja zbrojného programu KĽDR po niekoľkých mesiacoch. Testovacie stredisko navštívil Kim pri takejto príležitosti prvýkrát od júnového bezprecedentného summitu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, na ktorom sa obaja vodcovia zaviazali k úsiliu o denuklearizáciu a mier na Kórejskom polostrove a vybudovanie nových vzťahov medzi USA a KĽDR.

Dohoda ale neobsahovala príliš veľa konkrétnych záväzkov a rokovania odvtedy príliš nepokročili, pripomína Reuters.

Akýkoľvek test nových zbraní tak pravdepodobne zvýši napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom, ktorý dal najavo, že medzinárodné sankcie voči KDLR budú platiť, kým krajina nepodnikne viac konkrétnych krokov na ukončenie svojho jadrového a raketového programu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un