USA chcú hlasovať proti rezolúcii OSN o izraelskej okupácii Golanských výšin

Spojené štáty plánujú v piatok hlasovať proti každoročnej rezolúcii OSN, ktorá odsudzuje Izrael za okupáciu Golanských výšin. Tie pôvodne patrili Sýrii. Informoval o tom spravodajský server IsraelNationalNews.com s odvolaním sa na veľvyslankyňu USA pri OSN Nikki Haleyovú.

16.11.2018 07:05
MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ISRAEL Foto: ,
Izraelský vojak stojí na tanku v Izraelom okupovaných Golanských výšinách,
debata (28)

V predchádzajúcich rokoch sa Spojené štáty zdržali hlasovania o tejto rezolúcii. Nikki Haleyová však vo štvrtok oznámila, že „vzhľadom na rezolúciu, ktorá je predpojatá voči Izraelu, ako aj vzhľadom na militarizáciu sýrskej hranice na Golanských výšinách a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu sa v tomto roku Spojené štáty rozhodli hlasovať proti tejto rezolúcii“.

„Spojené štáty sa už nebudú zdržiavať hlasovania, keď sa OSN bude zaoberať zbytočným, každoročným hlasovaním o Golanských výšinách. Ak táto rezolúcia mala vôbec niekedy zmysel, určite ho nemá dnes. Rezolúcia je očividne predpojatá voči Izraelu,“ uviedla Haleyová.

„Zverstvá, ktoré sýrsky režim naďalej pácha, dokazujú nedostatok jeho spôsobilosti komukoľvek vládnuť. Deštruktívny vplyv iránskeho režimu v Sýrii predstavuje veľké ohrozenie medzinárodnej bezpečnosti. Islamský štát a ďalšie teroristické skupiny zostávajú v Sýrii. A táto rezolúcia nerobí nič, čo by priblížilo strany k mierovej dohode. Spojené štáty povedia NIE,“ uzavrela Haleyová, ktorá začiatkom októbra nečakane oznámila, že odstupuje z postu veľvyslankyne pri OSN. Vo funkcii zostane do konca roka.

Izrael obsadil Golanské výšiny – súčasť Sýrie – v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny a jednostranne ich anektoval v roku 1981. Mierové sily OSN hliadkovali v nárazníkovom pásme medzi Sýriou a Izraelom v rokoch 1974–2012. Hranica bola po celé desaťročia pokojná, kým v roku 2011 nevypukla vojna v Sýrii.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #OSN #Golanské výšiny