Dvoch predstaviteľov Červených kmérov odsúdili na doživotie

Dvoch popredných predstaviteľov bývalého režimu Červených Kmérov v Kambodži odsúdil v piatok tamojší tribunál podporovaný OSN na doživotie za genocídu a ďalšie zločiny spáchané v rokoch 1975-1979. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá to označila za historický verdikt.

16.11.2018 07:19
debata (9)

Niekdajší hlavný ideológ režimu Nuon Chea (92), známy aj ako Brat číslo dva, „je zodpovedný za všetky zločiny“ vrátane genocídy vietnamskej a moslimskej čamskej menšiny, vyhlásil sudca Nil Nonn.

Druhým odsúdeným na doživotie za genocídu voči vietnamskej menšine, nie voči čamskej, je Khieu Samphan (87), exprezident Demokratickej Kampučie (oficiálny názov Kambodže v rokoch 1976–1979).

Nuon Chea bol v hierarchii Červených Kmérov na druhom mieste hneď za ich vodcom Pol Potom, ktorého fanatické úsilie vybudovať utopistickú rovnostársku spoločnosť viedlo v Kambodži k úmrtiu 1,7 milióna ľudí na hladomor, choroby, vysilenie v dôsledku ťažkej práce a popráv.

Červení Kméri v rámci boja za novú agrárnu spoločnosť vyvraždili celú inteligenciu a ostatných obyvateľov vyhnali pracovať na polia.

Pol Pot sa súdu nedožil, zomrel v roku 1998.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Kambodža #Červení Kméri