Nikdy neodstúpim, nech si to všetci zapamätajú, vyhlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uviedol, že nikdy neodstúpi. V emotívnom prejave pred odletom do Bruselu takto reagoval na otázky novinárov ku kauze, ktorú tento týždeň rozpútal rozhovor s jeho synom, ktorý údajne trpí schizofréniou. Premiér tiež povedal, že je rád, že ho prezident Miloš Zeman a senátor Jiří Čunek (KDU - ČSL) podporili, a skritizoval prácu verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Od štvrtka sa česká polícia pokúša s Babišom ml. spojiť, ale zatiaľ bez odozvy.

16.11.2018 08:43 , aktualizované: 12:40
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (160)

„Nikdy neodstúpim, nikdy. Nech si to všetci zapamätajú. Nikdy,“ povedal Babiš. „Ak budem odvolaný, fajn,“ dodal. Celú záležitosť vníma ako puč a akciu hodnú rozviedky. „Je to puč Palerma. Je to akcia hodná rozviedky, možno zahraničnej, možno českej,“ vyhlásil.

Na brífingu pred odletom tentoraz pripustil dve otázky novinárov. Prvá sa týkala brexitu a druhá synovej kauzy. Babiš skritizoval verejnoprávny rozhlas a televíziu za spravodajstvo k prípadu a informáciách o vládnej kríze. „Žiadna vládna kríza nie je,“ uviedol s tým, že vláda zasadala v stredu aj vo štvrtok. Chce, aby novinári nechali pracovať políciu a orgány, ktoré kauzu Čapí hnízdo vyšetrujú. „Nevidím dôvod, aby niektorí novinári tu nahradzovali orgány činné v trestnom konaní a viedli investigácie a zneužívali psychický stav môjho syna. Považujem to za škandál,“ povedal Babiš.

Znovu sa tiež pozastavil nad načasovaním odvysielania rozhovoru serveru Zoznam Správy, ktorý bol podľa neho natočený 16. októbra a odvysielaný tento týždeň, keď bol Babiš na pracovnej ceste v zahraničí.

Premiérov syn povedal serveru Zoznam Správy, že ho spolupracovníci jeho otca držali pre kauzu Čapí hnízdo na ukrajinskom polostrove Krym, anektovanom Ruskom. Premiér médiám povedal, že jeho syn na Kryme bol, ale nebol nikým unesený. Uviedol tiež, že jeho dospelý syn aj dospelá dcéra sú psychicky chorí. Babiš mladší v reakcii na to obvinil svojho otca z klamstva. Babišov syn tiež serveru Zoznam Správy oznámil, že k farme Čapí hnízdo podpisoval nejaké dokumenty, ale vraj nevedel, čo podpisuje.

Polícia sa snaží spojiť s Babišovým synom

Česká polícia po synovi premiéra Babiša nikdy nepátrala, pretože bola v pravidelnom kontakte s jeho advokátom. Od štvrtka sa však s ním pokúša spojiť, ale zatiaľ bez odozvy. Predstavitelia Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe a polície to oznámili v piatok na spoločnej tlačovej konferencii, informoval server spravodajskej televízie ČT 24.

Babišov syn Andrej podľa serveru Seznam Zprávy poslal vo štvrtok redakcii e-mail, v ktorom si želá byť v kontakte s vyšetrovateľmi, ktorí prípad riešia. „Od včerajška sa pokúšame o nadviazanie kontaktu s pisateľom. Tento kontakt je zatiaľ bez odozvy,“ uviedol na tlačovej konferencii šéf pražskej polície Jan Ptáček.

Podľa Ptáčka sa polícia údajným únosom Babišovho syna zaoberala už skôr, došla však k záveru, že nebol spáchaný trestný čin. Prípad preverovali kriminalisti prvého policajného obvodu bez dozoru žalobcu. Po reportáži serveru Seznam Zprávy začali vyšetrovať podozrenie zo spáchania trestného činu zavlečenia. Polícia úzko spolupracuje aj s Interpolom, dodal Ptáček.

Zeman by zostavením vlády poveril opäť Babiša

Senát vrátane zástupcov ČSSD vo štvrtok vyzval premiéra na rezignáciu do vyšetrenia kauzy. Prezident Zeman oznámil, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde poverí zostavením nového kabinetu opäť Babiša.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo