Severná Kórea vyhostí Američana zadržaného za ilegálny vstup do krajiny

Severná Kórea v piatok oznámila, že vyhostí amerického občana Lawrencea Brucea Byrona, ktorého zadržala minulý mesiac za ilegálny vstup do krajiny.

16.11.2018 09:24
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (9)

Štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že Američana zadržali 16. októbra po ilegálnom vstupe z Číny. Severokórejským vyšetrovateľom povedal, že ho riadila americká Ústredná spravodajská služba (CIA), dodala KCNA, ktorá neuviedla, kedy Byrona deportujú.

Podľa agentúry AP oznámenie naznačuje, že Pchjongjang chce predsa len zlepšovať vzťahy s USA, a to aj napriek pozastaveným diplomatickým aktivitám v jadrovej oblasti. V minulosti Severná Kórea väznila amerických občanov pre podobné obvinenia celé mesiace, kým poprední americkí činitelia vycestovali do Pchjongjangu, aby vyrokovali ich prepustenie.

Severná Kórea v máji prepustila troch Američanov ako gesto dobrej vôle – pár týždňov predtým, ako sa vodca KĽDR Kim Čong-un stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure. Traja Američania sa vrátili do vlasti lietadlom so šéfom diplomacie USA Mikeom Pompeom.

Ich oslobodenie ostro kontrastovalo s osudom amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel v júni 2017 krátko po tom, ako ho Severná Kórea prepustila v kóme. Zadržiavali ho 17 mesiacov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #vyhostenie