Opozičná DK podala žalobu na Orbána v súvislosti s kauzou Gruevského

Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) podala trestné oznámenie na predsedu vlády Viktora Orbána pre podozrenie z trestného činu napomáhania k ilegálnemu prekročeniu štátnych hraníc. Podľa agentúry MTI to na piatkovej tlačovej konferencii v Budapešti oznámil podpredseda DK a poslanec Európskeho parlamentu Csaba Molnár.

16.11.2018 14:40
Hungary Elections Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (12)

„Maďarská vláda už niekoľko dní klame o úteku macedónskeho expremiéra Nikolu Gruevského, ktorého odsúdili v jeho vlasti. Albánske média informovali o tom, že politik Albánsko opustil vozidlom tamojšieho maďarského veľvyslanectva, čo potvrdila aj albánska polícia,“ pripomenul Molnár.

Podľa neho to dosvedčuje, že Orbánov kabinet nielenže že schováva odsúdeného kriminálnika, ale že z peňazí maďarských daňových poplatníkov napomáha aj k ilegálnemu prekročeniu hraníc. DK iniciuje prerokovanie tejto kauzy v parlamente, dodal Molnár.

Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski, ktorého v jeho krajine odsúdili na dvojročné väzenie za zneužívanie funkcie, v utorok ušiel do Maďarska a v stredu požiadal o azyl. Príslušné maďarské orgány požiadal Gruevski o štatút utečenca, oznámil v stredu maďarský úrad vlády.

Maďarsko tvrdí, že Gruevskému nepomáhalo

Maďarsko ani maďarské orgány sa nijakým spôsobom nepodieľali na odchode macedónskeho expremiéra Nikolu Gruevského z jeho vlasti. V reakcii na medializované informácie, ktoré naznačovali opak, to v piatok uviedol maďarský úrad vlády.

„Niekdajší premiér Macedónska oznámil na jednom z maďarských zastupiteľstiev v zahraničí, že požiada Maďarsko o štatút utečenca,“ píše sa vo vyhlásení úradu vlády pre agentúru MTI. V akej krajine sa nachádzalo uvedené zastupiteľstvo, však úrad nespresnil.

Maďarské orgány z bezpečnostných dôvodov umožnili, aby Gruevski, ktorý bol desať rokov predsedom macedónskej vlády, svoju žiadosť predložil priamo v centrále Úradu pre utečenectvo a občianstvo (BÁH) v Budapešti. BÁH bude v azylovom procese konať v zmysle maďarských zákonov a medzinárodného práva, zopakoval úrad vlády. K prípadu sa viac maďarské orgány – až do uzatvorenia celého procesu – nebudú vyjadrovať, zdôraznil úrad vlády. Dodal, že macedónsky expremiér sa v zmysle platných právnych noriem týkajúcich sa utečeneckých záležitostí zdržiava na území Maďarska legálne.

Gruevskému v Macedónsku odobrali cestovné doklady, pretože ho tam právoplátne odsúdili za korupciu. Podľa správ viacerých zahraničných médií Gruevski po odchode zo Skopje cestoval z Albánska do Čiernej Hory vozidlom maďarského veľvyslanectva v Tirane.

Macedónskeho expremiéra z rokov 2006 až 2016 odsúdili na dva roky nepodmienečne za ovplyvňovanie predstaviteľov ministerstva vnútra, ktorých žiadal, aby mu ako nové služobné vozidlo zakúpili luxusný Mercedes za 600-tisíc eur. Minulý štvrtok sa mal sám od seba dostaviť na výkon trestu, čo však nespravil, preto naňho v pondelok vydali zatykač.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #trestné oznámenie #Macedónsko #Nikola Gruevski