Súd nariadil Bielemu domu vrátiť reportérovi CNN akreditáciu

Federálny sudca vo Washingtone v piatok nariadil, že Biely dom je povinný bezodkladne vrátiť akreditáciu prominentnému reportérovi americkej spravodajskej televízie CNN Jimovi Acostovi, ktorému ju odobral v stredu 7. novembra po ostrej výmene názorov s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

16.11.2018 17:29
USA, jim acosta, CNN, novinár, akreditácia Foto: ,
Reportérovi americkej spravodajskej televízie CNN Jimovi Acostovi Biely dom odobral akreditáciu po ostrej výmene názorov s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.
debata (16)

Sudca Timothy Kelly zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že odobratím akreditácie Acostovi porušil Biely dom 1. dodatok Ústavy Spojených štátov o slobode vyznania, tlače a prejavu.

K slovnej prestrelke Trumpa s Acostom došlo v minulosti už viackrát. Tá najnovšia sa odohrala po tom, ako sa Acosta prezidenta začal vypytovať na tzv. karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorá sa blíži k hraniciam USA.

Trump po niekoľkých otázkach, v ktorých Acosta spochybňoval jeho tvrdenia, reportéra zahriakol a nariadil mu, aby sa vzdal mikrofónu. Keď to Acosta odmietol, Trump ho nazval „hrubým a hrozným človekom“ a podobne počastoval neskôr i samotnú CNN.

CNN na incident reagovala vyhlásením, v ktorom uviedla, že prezidentove útoky voči médiám „už zašli priďaleko. Nie sú len nebezpečné, ale aj znepokojivo neamerické.“

Acostu sa následne zastalo i Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktoré združuje žurnalistov akreditovaných v sídle prezidenta USA. WHCA ostro namietalo proti rozhodnutiu odobrať akreditáciu do Bieleho domu Acostovi, „s ktorým má Trump zložitý vzťah“, a Biely dom vyzvalo, aby zákaz vstupu novinárovi okamžite zrušil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #novinár #Biely dom #akreditácia #CNN #Donald Trump