Tisíce ľudí v Prahe žiadali demisiu premiéra

Tisíce ľudí v Prahe ýiadali pre kauzu Čapí hnízdo demisiu premiéra Andreja Babiša, demonštrácia proti nemu zaplnila väčšinu Staromestského námestia. Babiš odstúpiť nemieni, súčasné dianie opakovane označil za pripravenú kampaň, ktorá ho má dostať z politiky. Pražský policajný hovorca Tomáš Hulan na otázku týkajúcu sa počtu účastníkov uviedol, že polícia tieto odhady robiť nebude.

17.11.2018 16:05 , aktualizované: 18:31
Česko Babiš demonštrácia demisia praha,... Foto: ,
Na snímke demonštrácia niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa vydali na pochod z Hradčanského námestia na Staromestské námestie v Prahe 17. novembra 2018. Demonštranti žiadajú demisiu českého premiéra Andreja Babiša.
debata (176)

Opozícia chystá na budúci týždeň hlasovanie o nedôvere vláde, sama však nemá dosť hlasov na to, aby kabinet padol. Demonštranti vyšli do ulíc pre situáciu posledných dní. Server Zoznam Správy zverejnil video so synom premiéra Andreja Babiša (ANO). V ňom Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho ľudia z otcovho okolia držali na Kryme, pretože si jeho otec prial, aby zmizol kvôli kauze Čapí hnízdo. Otec aj syn v kauze čelia obvineniu z dotačného podvodu. Premiér Babiš odmieta, že by bol jeho syn unesený, podľa neho je psychicky chorý.

Ľudia na Staromestské námestie dorazili v sprievode z Hradčanského námestia. majú české vlajky aj vlajky EÚ, ďalší ľudia nesú transparenty, napríklad s nápisom „Odstúp, satan“, skandujú „Demisiu, demisiu!“ Podujatie organizuje spolok Milión chvíľok pre demokraciu. „Nehanbite sa dať najavo svoj názor,“ uviedol na Staromestskom námestí Mikuláš Minář, predseda usporiadateľského spolku Milión chvíľok pre demokraciu. Zároveň však účastníkov vyzval, aby sa vyvarovali urážok smerom k premiérovi a prezidentovi.

Prezident Miloš Zeman vo štvrtok v rozhovore pre TV Barrandov uviedol, že nevidí dôvod k pádu vlády. Dodal, že keby ale poslanci terajšej vláde Andreja Babiša (ANO) vyslovili nedôveru, opäť poverí zostavením kabinetu Babiša. Očakáva, že kauza okolo Babišovho syna sa rozplynie, novinárov označil za hyeny a ľudí protestujúcich proti Babišovi za hulákajúci dav.

„Zišli sme sa tu, aby sme sa postavili za slušné Česko,“ povedal ľuďom zástupca spolku, ktorý demonštráciu organizuje. Kritizoval prepad politickej kultúry a nedávne premiérovo vyjadrenie, že nikdy neodstúpi. „V slušných krajinách je zvykom, že keď niekto urobí prúser, odstúpi,“ uviedol.

Zeman vraj podnecuje rasovú nenávisť

Už o 13:00 sa začalo na Hradčanskom námestí menšie zhromaždenie nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestom Rómov proti prezidentovi Milošovi Zemanovi a jeho výrokom na adresu Rómov. Podľa jedného z rečníkov Zeman podnecuje český národ k rasovej nenávisti. „Rozdeľuje občanov na kategórie a tábory,“ povedal muž. Žiadal, aby sa Zeman všetkým českým Rómom verejne ospravedlnil. Chcel tiež, aby Ústavný súd preskúmal, či SPD Tomia Okamuru neporušuje ústavný zákon.

Prezident v septembri v Olomouckom kraji povedal, že rozhodne nie je priateľom komunizmu, ale že vtedy Rómovia museli pracovať. „A väčšinou pracovali ako kopáči, a keď odmietli pracovať, boli označení za osobu práce sa brániacu a išli do väzenia,“ vyhlásil Zeman v Kojetíne. „Okrem toho tam bol taký systém, že tie rómske pracovné čaty viedli opäť Rómovia, ktorí mali prirodzenú autoritu, takže keď v ich tíme niekto nepracoval, tak ho vyfackal. Je to veľmi humánna metóda a spravidla sa osvedčuje,“ dodal Zeman. Prezidentove slová už skôr kritizovalo Európske centrum pre práva Rómov (ERRC), podľa neho takéto výroky ohrozujú demokratické hodnoty a sú rasistické. V reakcii na Zemanove výroky Rómovia na facebooku tiež už skôr zverejnili stovky svojich fotografií z pracovného prostredia.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Andrej Babiš #Miloš Zeman #demonštrácia