Stredoafrická republika vydala do Haagu bývalého povstaleckého veliteľa

Stredoafrická republika v sobotu vydala svojho občana, poslanca a bývalého veliteľa polovojenských oddielov Alfreda Yekatoma, na stíhanie pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu. Yekatom je podozrivý zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

17.11.2018 21:39
debata (1)

Ide o prvé takéto vydanie podozrivej osoby zo SAR, uviedla agentúra AFP. Lietadlo, v ktorom Yekatom cestuje z Afriky, pristálo v Haagu v sobotu večer.

Svoje vyšetrovanie v kauze trestných činov spáchaných v SAR začal ICC viesť ešte v septembri roku 2014.

Polovojenské oddiely, ktorým Yekatom velil, pôsobili na juhu SAR. Vzhľadom na podozrenie, že Yekatom je zapletený do útokov voči moslimom, ako aj ďalším civilistom a do verbovania detí za vojakov, naňho Spojené štáty v roku 2015 uvalili sankcie.

V roku 2016 bol Yekatom zvolený za poslanca parlamentu. V októbri tohto roku bol zadržaný po tom, ako v parlamente streľbou narušil voľbu jeho predsedu.

SAR patrí k najchudobnejším krajinám sveta napriek tomu, že má bohaté náleziská diamantov i uránu. Krajina sa od roku 2013 snaží zotaviť z občianskej vojny, ktorá vypukla, keď prevažne moslimské povstalecké hnutie Séléka zosadilo prezidenta, kresťana Francoisa Bozizeho. V reakcii na to kresťania, ktorí tvoria okolo 80 percent obyvateľstva SAR, začali vytvárať dobrovoľnícke jednotky nazývané „Antibalaka“. Sektárske násilie v SAR pretrváva do týchto dní.

V snahe obnoviť v SAR mier tam pôsobí asi 12 500 príslušníkov mierových jednotiek OSN. Ide o jednu z najväčších mierových misií OSN na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoafrická republika #Medzinárodný trestný súd v Haagu