Chášakdžího telo vraj mohli vrahovia odviezť v diplomatickej batožine

Vrahovia saudského novinára Džamála Chášakdžího mohli jeho rozrezané telo vyniesť z miesta činu v batožine. Televízii CNN to dnes povedal turecký minister obrany Hulusi Akar. Chášakdží bol zabitý začiatkom októbra na Saudskom konzuláte v Turecku, jeho vražda vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Washingtonom.

18.11.2018 08:38 , aktualizované: 15:57
Chášukdží Foto:
Novinár Džamál Chášukdží na zábere z marca 2018.
debata (14)

„Jednou z možností je, že opustili Turecko tri až štyri hodiny po vražde,“ povedal Akar CNN v kanadskom Halifaxe, kde sa zúčastnil medzinárodnej konferencie. „Jeho rozrezané telo mohli vyviezť z Turecka v batožine, bez toho, aby sa vzhľadom k diplomatickej imunite, museli obávať prehliadky,“ vyhlásil.

Podľa skorších správ bolo Chášakdžího telo skutočne rozrezané, ale pozostatky boli údajne odovzdané nemenovanému „miestnemu spolupracovníkovi“ saudského konzulátu. Turecko sa snaží prinútiť saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, aby o novinárovej smrti informoval pravdivo.

EÚ opätovne vyzvala na objasnenie vraždy Chášakdžího

Európska únia v sobotu zopakovala výzvu na „dôkladné, dôveryhodné a transparentné“ vyšetrenie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího. Preskúma tiež „primerané opatrenia“ voči zodpovedným, uviedla vo vyhlásení v noci na nedeľu šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

Napriek oznámeniu saudskoarabských predstaviteľov z 15. novembra, v ktorom informovali o najnovšom vývoji vo svojom vyšetrovaní, pretrváva „potreba úplne objasniť okolnosti tohto príšerného zločinu“, ako aj vyvodiť dôsledky voči zodpovedným, vyplýva z vyhlásenia, na ktorom sa Mogheriniová podľa agentúry DPA dohodla s ministrami zahraničných vecí členských štátov Únie.

„Spolu s našimi medzinárodnými partnermi budeme starostlivo sledovať výsledky vyšetrovania a naďalej zdôrazňovať, že Saudskoarabské kráľovstvo musí zaviesť opatrenia, aby zaistilo, že niečo také sa už nemôže stať,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Chášakdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený. Chášakdžího podľa nej po vstupe na konzulát nadrogovali a následne zavraždili a rozštvrtili. Jeho telesné pozostatky sa doteraz nenašli.

USA zverejnia svoje závery v najbližších dňoch

Prezident USA Donald Trump v sobotu povedal, že Spojené štáty zverejnia svoje konečné závery v prípade vraždy Chášukdžího v najbližších niekoľkých dňoch. Podľa jeho slov pôjde o „úplnú správu“ zahŕňajúcu aj to, „kto to urobil“. Hotová má byť do pondelka alebo utorka.

Trump súčasne označil za „predčasné“ správy amerických médií z piatkového večera, podľa ktorých Ústredná spravodajská služba (CIA) dospela k úsudku, že vraždu žurnalistu nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Chášakdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. Saudskoarabskí činitelia však tvrdia, že princ nemá s vraždou novinára nič spoločné. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Džamál Chášakdží