Požiar v severnej Kalifornii má už 76 obetí, nezvestných je 1300 ľudí

Lesný požiar vyčíňajúci na severe amerického štátu Kalifornia si vyžiadal už najmenej 76 obetí na životoch. Po nájdení ďalších piatich tiel to v sobotu miestneho času oznámili miestne úrady. Správa prišla krátko po návšteve prezidenta Donalda Trumpa v tejto oblasti, píše agentúra AP.

18.11.2018 09:58 , aktualizované: 21:11
požiar, kalifornia, usa, les, mesto, paradise Foto: ,
Pohľad na zničené domy v meste Paradise.
debata (69)

Polícia v okrese Butte medzitým oznámila, že pohotovostné zložky dosiahli pokrok pri pátraní po ľuďoch, ktorí boli nahlásení ako nezvestní. Zoznam ľudí, o ktorých sa nevie, kde sa nachádzajú, sa však ešte rozšíril na takmer 1300 mien, uviedol okresný šerif Kory Honea.

V tejto súvislosti vyzval verejnosť, aby skontrolovala zoznam a zavolala polícii, ak je niekto na ňom v bezpečí. Honea dodal, že úrady predbežne identifikovali 63 zo 76 mŕtvych. Štyri ďalšie telá našli v zdevastovanom meste Paradise, jedno v neďalekom Concowe.

Rozsiahly lesný požiar v okrese Butte, známy pod označení Camp Fire (Táborák), vypukol 8. novembra na úpätí pohoria Sierra Nevada severne od mesta Sacramento. Podľa AP ide o lesný požiar s najtragickejšou bilanciou v Spojených štátoch za najmenej posledné storočie. K bilancii patrí okrem obetí aj asi 10-tisíc zničených rodinných domov a 2 400 iných budov.

Trump sa prišiel oboznámiť s následkami

Trump pricestoval v sobotu do Kalifornie, aby sa oboznámil s následkami rozsiahlych lesných požiarov, stretol sa s občanmi, ktorí prišli o majetok, i hasičmi a záchranármi.

Pri prílete na vojenskú základňu severne od mesta Sacramento zopakoval svoje kontroverzné tvrdenie, že požiare v Kalifornii boli z veľkej časti spôsobené nesprávnym hospodárením s lesnými porastmi.

Trump uviedol, že dúfa, že požiar v oblasti Paradise bude posledným, pretože podľa jeho slov je tento aktuálne „naozaj, naozaj zlý“. Prisľúbil, že zlepšenie lesného hospodárstva zníži riziká v budúcnosti.

Prezident si tiež prezrel operačné strediská, stretol sa s veliteľmi zásahov a vyzdvihol prácu hasičov, policajtov i zástupcov Federálnej agentúry pre mimoriadne situácie (FEMA).

Trump následne cestoval do oblasti Malibu v južnej Kalifornii, kde zápasia s iným rozsiahlym požiarom porastov, ktorý do piatka zničil najmenej 713 budov a ďalších 200 poškodil. V súvislosti s týmto požiarom evidujú naďalej troch mŕtvych.

Trump odporučil Kalifornii, aby sa o lesy starala ako Fíni, tým je na posmech

Fínsky prezident Sauli Niinistö nevie, odkiaľ prezident USA Donald Trump získal informáciu, že súčasťou starostlivosti o lesy vo Fínsku je aj vyhrabávanie suchých porastov a čistenie lesných pozemkov.

Trump v sobotu, keď v americkom štáte Kalifornia navštívil mesto Paradise, pred novinármi vyhlásil, že takéto požiare by vo Fínsku nemohli nastať, lebo tam lesníci „trávia veľa času hrabaním a údržbou lesných pozemkov“. Poradil preto aj Kalifornčanom, aby „si zaobstarali hrable a zhrabúvali lístie“.

„Musíte sa starať o pôdu. Viete, pôda v lese je veľmi dôležitá,“ zdôraznil Trump a odporučil brať si príklad z iných štátov.

Fínsky prezident v rozhovore zverejnenom v nedeľu v novinách Ilta-Sanomat uviedol, že 11. novembra krátko hovoril s Trumpom o lesnom hospodárstve, keď boli obaja v Paríži na podujatiach spojených so stým výročím podpísania prímeria, ktoré viedlo k ukončeniu prvej svetovej vojny.

Niinistö povedal, že ich rozhovor v Paríži sa sústredil na požiare v Kalifornii a na systém, ktorý Fínsko používa na monitorovanie lesov. V rozhovore si spomenul, že Trumpovi povedal, že Fínsko „je krajinou pokrytou lesmi, ale máme aj dobrý systém a sieť (ich) monitorovania“.

Niinistö si nedokázal spomenúť, že by bol hovoril o vyhrabávaní suchých porastov a lístia či ihličia, ktoré pritom Trump označil za kľúčový nástroj prevencie lesných požiarov vo Fínsku, kde vďaka tomuto prístupu „nemajú žiadny problém“.

Výrok amerického prezidenta vyvolal záujem u internetových diskutérov vo Fínsku, ktoré sa o svoje lesy stará veľmi dôsledne, pričom využíva aj najnovšie vedecké poznatky, má dobrý systém kontroly lesných porastov a prepracované modely zásahu v prípade požiaru v nich. Odborníci upozornili aj na nezanedbateľný fakt, že Kalifornia má odlišnú klímu ako Fínsko.

Internet sa Trumpom baví

Časť internetových diskutérov využila Trumpov výrok o Fínsku, aby sa zabavila na jeho účet.

Zverejnili napríklad hashtag #RakeAmericaGre­atAgain, čo je ponáška na Trumpov slogan z predvolebnej kampane „Make America Great Again“, pričom je však sloveso „make“ nahradené slovesom „rake“, čo znamená „hrabať“. Iní zasa prišli s tým, že Trump vypustil „fake news“, ktorá je vlastne #RakeNews.

Agentúra AP uviedla, že lesy pokrývajú viac ako 70 percent územia Fínska, ktorá má rozlohu 338.000 kilometrov štvorcových. V tejto severskej krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov sídlia niektorí z najväčších svetových výrobcov papiera a celulózy.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #lesné požiare