Macron chválil Nemecko, že premohlo démonov nacionalizmu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v Spolkovom sneme vyzval Nemecko, aby v čase nového nacionalizmu urobilo Európu odolnejšou voči krízam. Poďakoval sa za to, že v nemeckom parlamente môže prehovoriť v deň, kedy si Nemecko, kedysi úhlavný nepriateľ Francúzska, pripomína pamiatku obetí vojen a diktatúr. Je to podľa neho veľký signál zmierenia.

18.11.2018 11:37 , aktualizované: 16:10
angela merkelová, emmanuel macron, nemecko,... Foto: ,
Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová, podpredsedníčka nemeckého parlamentu Claudia Rothová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, predseda hornej komory nemeckého parlamentu Daniel Guenther a predseda Nemeckého spolkového ústavného súdu Andreas Vosskuhle položili vence v pamätníku Neue Wache.
debata (10)

Nemecku sa podľa Macrona podarilo „premôcť krvilačných démonov nacionalizmu“. „Som pyšný, že Francúzsko pri tom … hralo úlohu,“ dodal.

Pred prejavom v Spolkovom sneme Macron spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom položili vence v pamätníku Neue Wache na triede Unter den Linden, informuje agentúra AP. V Nemecku je dnes Deň národného smútku (Volkstrauertag), zasvätený pamiatke obetí všetkých vojen a diktatúr. Jeho počiatky siahajú do roku 1919, keď ľudia chceli ukázať solidaritu s pozostalými po vojakoch padlých v prvej svetovej vojne. V pamätníku Neue Wache sa od roku 1993 z iniciatívy vtedajšieho kancelára Helmuta Kohla nachádza socha Matka a syn sochárky Käthe Kollwitzovej a na podlahe je venovanie „Obetiam vojny a tyranie“.

Pred týmto pietnym aktom Macron so Steinmeierom vyzvali mladých ľudí, aby urobili všetko pre otvorenú a mierovú Európu, pretože podľa šéfa Elyzejského paláca sa „nachádzame vo veľmi dôležitom okamihu našej histórie“. Steinmeier zdôraznil, že sa ľudia musia učiť z histórie, aby sa vyhli novým nedorozumeniam. V Berlíne sa v týchto dňoch zišlo 500 mladých ľudí zo 48 krajín Európy, Afriky a Blízkeho východu na stretnutí nazvanom „Mladí za mier – sto rokov od prvej svetovej vojny, sto nápadov pre mier“, napísala agentúra DPA.

Macrona čaká ešte schôdzka s Merkelovou, na ktorej budú rokovať o reforme Európskej únie. Obaja politici majú rovnaký názor napríklad na zavedenie spoločného rozpočtu eurozóny. Navrhovaný rozpočet by mal znížiť ekonomické rozdiely medzi krajinami platiacimi eurom a pomôcť odvrátiť budúce krízy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Emmanuel Macron