Bavorský premiér Söder oznámil kandidatúru na šéfa CSU

Bavorský premiér Markus Söder dnes ohlásil kandidatúru na vedenie bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), o ktoré sa chce uchádzať na januárovom mimoriadnom zjazde strany. Povedal to dnes v Mníchove nemeckej agentúre DPA. Z čela strany na zjazde odstúpi doterajší predseda Horst Seehofer.

18.11.2018 12:41
GERMANY-POLITICS/BAVARIA Foto: ,
Horst Seehofer (vpravo) a bavorský premiér Markus Söder.
debata

„Som pripravený dať sa do služieb strany, a preto sa budem uchádzať o post jej predsedu,“ vyhlásil Söder, ktorého členovia vládnej CSU väčšinou považovali za prirodzeného Seehoferovho nástupcu. Sám Seehofer v piatok v písomnom vyhlásení uviedol, že „rok 2019 by mal byť rokom obnovy CSU“.

Svoj koniec na čele bavorskej CSU, v ktorej pre neuspokojivé volebné výsledky čelil stále väčšiemu tlaku, Seehofer potvrdil už v pondelok. Zároveň ale uviedol, že vo funkcii ministra vnútra chce zostať. Podľa informácií nemeckých médií však Seehofer svojim spolustraníkom už minulú nedeľu oznámil, že chce predčasne opustiť aj vládny post, ale neupresnil kedy.

51-ročného Södera niekoľko okresných organizácií strany, ministrov krajinskej vlády a osobností podľa DPA už skôr vyzvalo, aby sa vedenia CSU ujal a kandidatúru oficiálne oznámil. Aj v mníchovskej organizácii je podľa bavorského ministra spravodlivosti Georga Eisenreicha väčšina pre Södera.

Televízia RTL a n-tv v stredu zverejnili prieskum verejnej mienky, podľa ktorého si 60 percent Nemcov myslí, že by Seehofer mal skončiť aj ako minister vnútra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Bavorsko #CSU #Horst Seehofer #Markus Söder