Turecko uvalilo väzbu na aktivistu údajne napojeného na filantropa Kavalu

Turecká polícia uvalila vyšetrovaciu väzbu na Yigita Aksakogla, ktorý pôsobí na istanbulskej súkromnej univerzite Bilgi a je aj zástupcom Turecka v súkromnej nadácii Bernarda van Leera na podporu rozvoja detí.

18.11.2018 17:30
debata (4)

Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Anadolu, ktorá spresnila, že Aksakoglu je vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z podpory masových protivládnych protestov z roku 2013 a z napojenia na prominentného filantropa.

Aksakoglu je jedným zo skupiny 14 osôb, ktorých polícia zadržala v piatok pri koordinovanej akcii v štyroch rôznych provinciách krajiny.

Medzi zadržanými boli vysokoškolskí učitelia, novinári a aktivisti občianskej spoločnosti. Polícia medzičasom prepustila 12 z nich, pričom však nad nimi nariadila súdny dohľad.

Celá skupina bola zadržaná na základe podozrenia, že ide o osoby, ktoré sú údajne napojené na združenie Anatólskej kultúry (Anadolu Kültür). Jeho predseda Osman Kavala je už viac ako rok vo vyšetrovacej väzbe bez vznesenia obvinenia.

Kavala, ktorý je aj spoluzakladateľom vydavateľstva a je dobre známy v komunite intelektuálov nielen v Turecku, ale aj v zahraničí, je podľa tureckých úradov podozrivý z „pokusu o narušenie ústavného poriadku“.

Podľa právnikov turecké úrady Kavalu podozrievajú, že má spojitosť s neúspešným pokusom o zvrhnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z júla 2016, ako aj s financovaním protivládnych demonštrácií v istanbulskom parku Gezi v roku 2013.

Združenie Anadolu Kültür má za cieľ prekonať rozdiely v rámci tureckej spoločnosti prostredníctvom kultúry a umenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #aktivisti #Turecko