Frankistickú manifestáciu v Madride narušili aktivistky Femen

Frankistickú manifestáciu asi 200 ľudí dnes v centre Madridu narušili tri polonahé aktivistky hnutia Femen. Podľa agentúry AFP ich zadržala polícia. Akcia sa konala pri príležitosti 43. výročia smrti diktátora Francisca Franca, ktoré pripadá na 20. novembra.

18.11.2018 17:56
francisco franco, manifestácia, madrid, španielsko Foto: ,
Frankistická manifestácia v centre Madridu.
debata (7)

Aktivistky mali na hrudi nápisy odsudzujúce údajnú legalizáciu fašizmu a „národnú hanbu“. Účastníci frankistickej manifestácie na námestí Plaza de Oriente, kde Franco prednášal svoje prejavy, sa pokúsili ženy napadnúť, informovala AFP.

Manifestujúci, ktorých bolo podľa policajných odhadov 200, mali vlajky, dáždniky aj kravaty vo farbách frankistickej a falangistickej strany a volali slogany ako „Španielsko sa bráni!“ a „Národná jednota!“.

Každoročná spomienková akcia tento rok spadá do obdobia, keď sa socialistická vláda Pedra Sáncheza snaží splniť svoj júnový prísľub exhumovať Francove pozostatky z mauzólea v Údolí padlých pri Madride. Podľa vlády pozostatky diktátora nemôžu spočívať v mauzóleu, kam ho stále chodia uctievať jeho nostalgickí stúpenci. Franco má byť znovu pochovaný na menej okázalom mieste.

Hnutie Femen vzniklo v roku 2008 a preslávilo sa akciami svojich polonahých aktivistiek na Ukrajine a v Rusku a tiež v západnej Európe. Hnutie sa na svojom webe hlási k boju za práva žien s cieľom „úplného víťazstva nad patriarchátom“, ale nepovažuje sa za feministické.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Femen #Francisco Franco