Nemecko uvalilo sankcie na 18 Arabov, zastavilo aj vývoz zbraní do Saudskej Arábie

Nemecko sa rozhodlo pre kauzu zavraždeného novinára Džamála Chášakdžího zakázať vstup do krajiny osemnástim občanom Saudskej Arábie. Na okraj rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v Bruseli to dnes oznámil šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Osoby zo sankčného zoznamu podľa neho majú spojitosť s vraždou novinára v Istanbule. V tejto súvislosti nemecká vláda úplne zastavila aj vývoz zbraní do Saudskej Arábie.

19.11.2018 12:51
debata (21)

„V prípade Chášakdží máme stále viac otázok než odpovedí. Úzko spolupracujeme s Francúzskom a Britániou. Nemecko začalo procedúru, aby zabránilo 18 saudským občanom, ktorí pravdepodobne majú čo do činenia s činom,“ uviedol Maas na twitteri. Novinárom v Bruseli povedal, že Berlín od Rijádu očakáva ďalšie vysvetlenie a vyhradzuje si právo na „ďalšie kroky“, ak ho nedostane.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničia uviedla, že nemôže zverejniť totožnosť osôb, ktorých sa zákaz týka. Ministri zahraničia EÚ by na dnešnej schôdzke v Bruseli v súvislosti s Chášakdžího kauzou mali zdôrazniť význam ochrany nezávislých médií.

Koniec vývozu zbraní

Nemecká vláda v pondelok oznámila, že úplne zastavila vývoz zbraní do Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára. Nemecko už v októbri oznámilo, že neschváli už žiadne nové vývozy zbraní do Saudskej Arábie, ale neuviedlo, čo spraví s už schválenými povoleniami, poznamenala agentúra AP.

Hovorca ministerstva hospodárstva Philipp Jornitz v pondelok oznámil, že zákaz sa týka už aj predtým schválených zmlúv. Vláda podľa neho informovala spoločnosti s platnými povoleniami, že v súčasnosti nie je povolený žiadny vývoz zbraní z Nemecka do Saudskej Arábie.

Džamál Chášakdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený. Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Saudská Arábia #Heiko Maas #Džamál Chášakdží