Návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady vyzýva na mier v Jemene

Návrh rezolúcie o Jemene predložený v pondelok v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov vyzýva na okamžité prímerie v prístavnom meste Hudajda. Bojujúcim stranám dáva dva týždne na to, aby odstránili všetky prekážky pre prísun humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP.

19.11.2018 14:46 , aktualizované: 16:22
jemen, húsíovia, tank, povstalci, militanti,... Foto: ,
Húsíovia na ulici jemenskej metropoly Saná.
debata (6)

Británia nechala kolovať návrh ďalším 14 členom BR OSN po tom, ako splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths v piatok oznámil, že má v úmysle odcestovať do jemenskej metropoly Saná. Tam chce podniknúť posledné kroky potrebné pre mierové rozhovory, ktoré chce zvolať vo Švédsku.

Text rezolúcie vyzýva všetky strany na ukončenie nepriateľských akcií v provincii Hudajda, na zastavenie všetkých útokov v husto obývaných civilných oblastí po celom Jemene a tiež na ukončenie útokov bezpilotných lietadiel proti krajinám v regióne a prímorským oblastiam.

Jemenská vláda je ochotná rokovať o urovnaní vojenského konfliktu

Jemenská medzinárodne uznaná vláda v pondelok oznámila, že informovala splnomocnenca OSN pre Jemen Martina Griffithsa o úmysle zapojiť sa do navrhovaných mierových rozhovorov s povstalcami, ktoré sa budú konať vo Švédsku. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vláda informovala splnomocnenca OSN pre Jemen, že vyšle na rozhovory vládnu delegáciu s cieľom dosiahnuť politické riešenie,“ uviedol jemenský minister zahraničných vecí, ktorého citovala oficiálna jemenská tlačová agentúra Saba.

Splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths v piatok oznámil, že má v úmysle na budúci týždeň odcestovať do jemenskej metropoly Saná ovládanej povstalcami označovaných ako húsíovia, aby tam zariadil posledné kroky potrebné pre mierové rozhovory, ktoré chce zvolať vo Švédsku.

Termín rozhovorov nebol ešte oznámený. OSN pôvodne ohlásila na september rozhovory v Ženeve, ale tie sa neuskutočnili, keďže húsíovia predložili v poslednej chvíli nové požiadavky.

Šéf povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru Muhammad Alí Húsí v nedeľu tvítoval, že húsíovia sú pripravení v záujme mierového úsilia ukončiť raketové ostreľovanie za predpokladu, že tak urobí aj opačný tábor – Spojenými štátmi podporovaná koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Hladomor v Jemene hrozí 14 miliónom ľudí, čo je polovica tamojších obyvateľov. Vojna tak spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt