Budúcich laureátov Nobelovej ceny za literatúru nevyberú iba akademici

Budúcich laureátov Nobelovej ceny za literatúru nebudú vyberať len členovia Švédskej akadémie, ako to bolo vždy. Polovicu poroty budú tvoriť ľudia zvonku, oznámila dnes škandálmi zmietaná akadémia.

19.11.2018 17:14
Nobelova cena, Foto:
Zlatá Nobelova medaila je tým najvyšším medzinárodným ocenením.
debata (2)

Tento rok Nobelova cena za literatúru nebola udelená vôbec pre aféru spojenú so sexuálnym zneužívaním a korupciou vo Švédskej akadémii. Akadémia dnes oznámila, že porota v novom zložení by mohla vybrať laureátov za roky 2019 a 2020.

Okolo udeľovania ceny panujú stále nejasnosti

Zatiaľ ale okolo budúceho udeľovania Nobelovej ceny za literatúru panujú nejasnosti. „Na začiatku budúceho roka musíme prijať rozhodnutie, či môže byť udelená Nobelova cena za literatúru pre roky 2018 a 2019,“ napísal dnes v e-maile agentúre Reuters výkonný riaditeľ Nobelovej nadácie Lars Heikensten. Doteraz sa hovorilo o tom, že budúci rok by mali byť odovzdané rovno dve ceny.

Podľa denníka Dagens Nyheter bude laureátov nabudúce vyberať pätica členov akadémie doplnená o dvoch spisovateľov, dvoch kritikov a jedného prekladateľa. Všetci majú byť Švédi. Akadémia potvrdila, že porota bude desaťčlenná, pričom päť jej členov doplní päť externých expertov.

„Ak to chápem, prejdeme si nominovaných na cenu a budeme o nich diskutovať. Ale neviem presne, ako to bude prebiehať, uvidíme,“ povedala švédskej televízii SVT literárna kritička Rebecka Kardeová, ktorá má byť jednou z nových členiek poroty.

Nobelova nadácia predtým akadémiu varovala, že ak nevylepší svoju poškodenú povesť, mohlo by byť udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru zverené inej organizácii.

Arnaulta z obťažovania obvinilo 18 žien

V centre problémov akadémie je aféra okolo Jeana-Claudea Arnaulta, ktorý je manželom bývalej členky Švédskej akadémie Kataríny Frostensonovej. V októbri bol tento 72-ročný známy fotograf vo Švédsku odsúdený na dva roky väzenia za znásilnenie. Arnault, ktorého zo sexuálneho obťažovania obvinilo 18 žien, všetky obvinenia popiera a proti rozsudku sa odvolal. Arnault je navyše podozrivý z predčasného zverejňovania mien nových nositeľov Nobelových cien.

V súvislosti s Arnaultom a jeho manželkou sa navyše objavili obvinenia z konfliktu záujmov. Švédska akadémia, ktorá tiež každoročne rozdeľuje asi tri milióny dolárov v podobe štipendií, totiž v minulosti finančne podporovala aj štokholmské súkromné ​​kultúrne centrum Forum, ktoré Arnault s Frostensonovou viedli.

Akadémia okrem toho pred rokom čelila škandálu s prideľovaním výhodného nájomného bývania. Vtedy sa ukázalo, že niekoľko popredných predstaviteľov tejto inštitúcie dostalo do užívania priestranné byty v centre Štokholmu za veľmi nízke ceny. Dnes sa na jednej z adries týchto bytov ozvala explózia. Momentálne je tam prihlásený riaditeľ pre IT služby. Explózia nikoho nezranila a čin je vyšetrovaný ako výtržníctvo.

Rozhádanú akadémiu postupne opustilo osem z 18 pôvodne doživotne vymenovaných členov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #Švédska akadémia