Sýrska armáda dobyla poslednú baštu IS na juhu Sýrie

Jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada dnes dobyli poslednú oblasť, ktorú kontrolovali radikáli z teroristickej organizácie Islamský štát na juhu Sýrie. Niekoľkotýždňové boje si na oboch stranách vyžiadali obete na životoch. S odvolaním sa na sýrske štátna médiá o tom informovala agentúra AP.

19.11.2018 17:48
sýria, vojaci, vojna, výbuch, bombardovanie, Foto:
Sýrske vládne jednotky počas bojov s príslušníkmi tzv. Islamského štátu.
debata (17)

Sýrske ústredné vojenské médiá uvádzajú, že sýrskej armáde sa dnes podarilo dobyť kopcovitú oblasť Tulúl as-Safa, ktorá bola poslednou baštou IS na juhu Sýrie. Teraz sýrski vojaci na mieste odpratávajú výbušniny, ktoré po sebe radikáli zanechali. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii a konflikt dlhodobo monitoruje, uviedla, že vládne vojská sa zmocnili oblasti Tulúl as-Safa už v sobotu. Podľa SOHR dala armáda možnosť radikálom odísť do neďalekej provincie Homs. Tí, ktorí odmietli odísť, boli zabití v boji.

Asadove vojská v uplynulých rokoch s pomocou spojencov Ruska a Iránu dobyli späť značnú časť sýrskeho územia. Islamský štát medzitým prišiel o takmer všetky územia, ktoré v Sýrii a Iraku kontroloval. Skupina je ale naďalej aktívna a pácha krvavé útoky.

Do oblasti Tulul as-Safa sa väčšina radikálov z IS dostala na jar na základe dohody o evakuáciu oblastí na juhu Damasku a palestínskeho tábora Jarmuk, uviedli podľa AP občianski aktivisti.

Islamský štát tento rok v júli v sýrskom meste Suvajdá a neďalekých dedinách zabil najmenej 216 ľudí. Išlo o nekrvavejší útoky IS v Sýrii. Ďalších asi 30 žien a detí radikáli vtedy uniesli. Päť z nich zomrelo v zajatí, ďalšie boli prepustené výmenou za zajatcov či v dôsledku postupujúcej ofenzívy sýrskej armády.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #Islamský štát