Atentát na náboženské zhromaždenie v Kábule zabil desiatky ľudí

Najmenej 43 ľudí zahynulo a vyše 80 utrpelo zranenia v utorok pri výbuchu nálože, ktorú v afganskej metropole Kábul odpálil samovražedný atentátnik. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie afganského ministerstva zdravotníctva.

20.11.2018 15:38 , aktualizované: 17:21
debata (2)

K útoku došlo krátko po 18:00 miestneho času v sobášnej sieni, kde sa zhromaždilo viac ako 1000 islamských duchovných a teológov, aby si pripomenuli výročie narodenia proroka Mohameda. Na zhromaždení sa zúčastnili aj členovia rady Ulamá, teda islamskí učenci, vykladači práva šaría a znalci právnej vedy.

„Samovražedný atentátnik sa odpálil v sieni počas náboženskej ceremónie,“ uviedol hovorca kábulskej polície Bašír Mudžáhid, ktorý zároveň potvrdil počet obetí. Hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Dániš uviedol, že počet obetí, či už mŕtvych alebo zranených, „presiahol 50“.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, avšak za väčšinou samovražedných atentátov, ku ktorým v poslednom čase v Kábule došlo, stála extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #atentát #Kábul #bombový útok