Návrhy koalície vracajú Slovensko podľa SaS o 30 rokov späť

Za 30 rokov od Nežnej revolúcie sa slovenská spoločnosť vyvíjala smerom k vyspelosti a právnemu štátu. Uviedol to dnes na tlačovej besede predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík s tým, že konaním vládnej koalície sa tento stav obracia a Slovensko sa vracia naspäť.

20.11.2018 16:00
tk, opozicia, Remisova, Galko, Sulik, Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (32)

Niekoľko návrhov zákonov prezentovaných koalíciou v poslednom čase by podľa Sulíka bolo možné vydržať, keby boli predložené samostatne a postupne. Keďže sú však predložené v rovnakom čase, tvoria podľa neho „nebezpečný zhluk“, ktorý v dlhodobom horizonte zníži kvalitu života občanov SR. „Nemyslia na to, v akom stave odovzdáme krajinu našim deťom a vnúčatám,“ povedal s tým, že trojica návrhov z dielne vládnej koalície je hlúpa a populistická.

Prvým zo spomínaných návrhov je podľa podpredsedníčky SaS Jany Kišovej návrh novely zákona o cenách z dielne Mosta-Híd. V časoch trhového hospodárstva je podľa Kiššovej totálna absurdita, aby vláda predajcom potravín diktovala, čo sú primerané ceny. „Vláda ide regulovať podnikanie predajcov na voľnom trhu,“ povedala s tým že podobný návrh je protiústavný. „Bude sa umelo, čisto politicky vstupovať do trhového mechanizmu,“ zdôraznila s tým, že táto situácia pripomína stav spred 30 rokmi. Podľa Kiššovej návrh porušuje pravidlá demokracie, ktorá stojí na trhovej ekonomike.

Ďalším so škodlivých návrhov je podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej návrh Smeru, aby bolo možné asignovať dve percentá z dane pôvodne určených pre mimovládne organizácie rodičom. Podľa nej týmto Smer rozohráva „cynickú vojnu proti občianskej spoločnosti“. Vládna strana tým zároveň podľa nej priznáva zlyhanie v súvislosti so zabezpečením dôchodcov. „Asignáciou sa nepodarí ani len minimálne zaplátať škody v tejto oblasti,“ vyhlásila Blahová. Na návrh podľa nej doplatia malé mimovládne organizácie bez veľkých donorov. Ak je podľa Blahovej potrebné urobiť poriadok v mimovládnom sektore, „treba sa zbaviť parazitov a našich ľudí“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #SASKA