Proti zvýšeniu cien palív sa okrem Francúzska protestuje aj v Belgicku

Kvôli cestným blokádam v Belgicku, ktoré sú protestom proti zvyšujúcim sa cenám palív, dnes mala takmer tretina čerpacích staníc vo Valónsku problémy so zásobovaním, uviedli belgické médiá. Hnutie takzvaných žltých viest, ktoré sa inšpirovalo podobnou akciou vo Francúzsku, blokuje v Belgicku cesty a sklady pohonných hmôt už niekoľko dní.

20.11.2018 19:14
francúzsko, demonštrácia, protest, žlté vesty,... Foto: ,
Protestujúci proti zvýšeniu dane z pohonných hmôt v žltých vestách.
debata (4)

Blokády vo Francúzsku, ktoré začali v sobotu a pokračovali aj dnes, si podľa ministra vnútra vyžiadali jednu obeť a vyše 500 zranených. K protestom sa dnes prvýkrát vyjadril prezident Emmanuel Macron, ktorý vyzval k dialógu.

V Belgicku dnes ľudia v reflexných vestách v oboch smeroch zastavili prevádzku na diaľnici medzi Monsom a Bruselom, informovala rozhlasová stanica RTBF. Účastníci protestu postínali stromy a položili ich na vozovku. Jeden kamión na mieste začal horieť.

V Belgicku je od pondelka na návšteve francúzsky prezident Macron, na ktorého sa hnevá veľká časť účastníkov protestov vo Francúzsku. Šéf Elyzejského paláca dnes plán vlády na zvýšenie dane z palív v budúcom roku obhajoval a vyzval k dialógu. Podľa agentúry AP zdôraznil, že vláda sa týmto krokom snaží prinútiť Francúzov, aby upustili od používania fosílnych palív. Pripomenul tiež, že kabinet poskytne tým najchudobnejším príspevky na nákup „čistejších“ áut alebo dotácie domácnostiam na ekologickejšie spôsoby vykurovania.

Demonštrácie, ktorých sa len v sobotu zúčastnilo takmer 300-tisíc ľudí a v pondelok asi 27-tisíc, dnes vo Francúzsku pokračovali. Podľa agentúry AFP sa kvôli blokádam tvorili dlhé kolóny napríklad u Calais na severe krajiny alebo v regióne Auvergne-Rhône-Alpes na juhovýchode. U Caen v Normandii polícia protestujúcich rozohnala pomocou slzného plynu a štyroch z nich zadržala. Okrem ciest na mnohých miestach ľudia blokovali aj sklady pohonných hmôt.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner dnes vyhlásil, že protesty sa zvrhli a dochádza k stále väčšej radikalizácii ich účastníkov. Od soboty si podľa neho akcie žltých viest vyžiadali jednu obeť na živote a 528 zranených, z toho 17 vážne.

Podľa prieskumu citovaného agentúrou AFP protesty podporujú až tri štvrtiny Francúzov. Francúzske súdy v súvislosti s blokádami už niekoľko ľudí odsúdili. Je medzi nimi napríklad účastník protestu v Štrasburgu, ale aj vodič, ktorý sa na ceste do práce na juhovýchode krajiny snažil dav protestujúcich preraziť a zrazil pritom policajta.

Objavili sa tiež akcie namierené proti demonštrantom. V západnej Francúzsku zablokovali „žlté vesty“ svojimi vozidlami vodiči kamiónov, „aby vedeli, aké to je nedostať sa večer domov“. Píše o tom server France Bleu Cotentin.

Francúzska vláda uisťuje, že každé euro získané v roku 2019 do štátnej pokladnice po zvýšení dane z benzínu a nafty bude vynaložených na vládny plán zmeny ekonomického a sociálneho modelu krajiny s dôrazom na ekológiu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #Belgicko #ceny pohonných hmôt