Interpol povedie Juhokórejčan, porazil ruského generála

Novým prezidentom Interpolu sa stal kandidát z Južnej Kórey Kim Čong-jang, ktorého v stredu do funkcie zvolili delegáti valného zhromaždenia tejto medzinárodnej policajnej organizácie.

21.11.2018 08:40 , aktualizované: 09:54
Kim Čong-jang Foto:
Nový šéf Interpolu Kim Čong-jang.
debata (79)

Kim Čong-jang tak vo voľbách v rámci konferencie v Dubaji porazil Alexandra Prokopčuka z Ruska, ktorého kandidatúra znepokojila západné štáty i predstaviteľov ruskej opozície. Prokopčuk má podľa nich údajne blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a z titulu svojej funkcie by na pokyn Moskvy mohol útočiť na politických oponentov. Podľa niektorých by Kremeľ Prokopčukovým víťazstvom získal kontrolu nad globálnou policajnou organizáciou.

Spojenými štátmi podporovaný Kim Čong-jang viedol Interpol ako úradujúci prezident po tom, ako sa tejto funkcie vzdal Meng Chung-wej.

Meng šéfoval Interpolu ako prvý Číňan od novembra 2016. Menga však koncom septembra počas jeho návštevy v domovskej Číne zadržali tamojšie úrady pre bližšie nešpecifikovanú trestnú činnosť. Mandát mu mal vypršať v roku 2020.

Súčasný viceprezident Interpolu Prokopčuk v minulosti pôsobil aj ako námestník ruského ministra vnútra. Médiá, ktoré už včera presondovali rozloženie síl medzi 194 národnými delegáciami na valnom zhromaždení v Dubaji, tvrdili, že ak by sa nestal zázrak, tak víťazstvo Prokopčuka je hotovou vecou.

Avakov: Nezvolenie Prokopčuka je víťazstvo

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov považuje zvolenie juhokórejského kandidáta za prezidenta Interpol za víťazstvo pre svoju krajinu.

Ukrajina bola totiž spolu so západnými štátmi a ruskou opozíciou rozhodne proti tomu, aby sa prezidentom Interpolu stal Rus Alexandr Prokopčuk. Kritici Kremľa argumentovali, že Prokopčuk má údajne blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a z titulu svojej funkcie by na pokyn Moskvy mohol útočiť na politických oponentov a zneužívať systém Interpolu.

Avakov, ktorý sa zúčastnil na valnom zhromaždení Interpolu v Dubaji, vo svojom tweete v reakcii na výsledok hlasovania napísal: „Ruský kandidát odmietnutý. Bitka vyhratá.“

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Alexandr Prokopčuk #Kim Čong-jang