Erdogan prirovnal verdikt európskeho súdu k podpore terorizmu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes kritizoval Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) za verdikt, ktorým súd vyzval Ankaru na ukončenie väzby pre tureckého opozičného politika Selahattina Demirtaşa. Ten bol do tohto roku spolupredsedom prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP), ktorú turecká vláda obviňuje z väzieb na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), považovanú za teroristickú organizáciu.

21.11.2018 15:31
TURKEY-SECURITY/DEMIRTAS Foto: ,
Podporovateľ prokurdskej Ľudovej demokratickej strany drží masku s tvárou väzneného lídra strany Selahattina Demirtaşa.
debata (4)

„Na ktorej strane stojíš, Európsky súd pre ľudské práva?,“ pýtal sa dnes v Ankare Erdogan na zhromaždení, na ktorom už agitoval pred marcovými miestnymi voľbami. „Žiadna krajina ani žiadna inštitúcia nemá právo hovoriť o demokracii, keď sama podporuje terorizmus,“ pokračoval v príhovore turecký prezident.

Erdogan tiež povedal, že Demirtas má „na rukách krv 50 ľudí“, ktorí podľa neho zomreli pri prokurdských demonštráciách v októbri 2014. Pri stretoch medzi demonštrantmi a políciou vtedy zomrelo podľa západných médií 31 ľudí. K protestom vyzvala HDP, pretože vláda nechcela pomôcť Kurdom v severosýrskom Kobane proti ozbrojencom z organizácie Islamský štát (IS).

Dlhoročný poslanec Demirtaş (45) je v tureckom väzení od novembra 2016, keď ho polícia zatkla spolu so spolupredsedníčkou strany Figen Yüksekdagovou a ďalšími niekoľkými poslancami strany HDP. Členov tejto teraz tretej najsilnejšej parlamentnej strany turecký režim dlhodobo prenasleduje pre údajnú podporu PKK, Demirtaş i ostatní obvinenia odmietajú s tým, že vláda sa chce zbaviť politickej opozície.

Európsky súd v Štrasburgu v utorok síce uznal, že Demirtaş bol zadržaný na základe „dôvodného podozrenia“, pre tak dlhú väzbu ale podľa súdu nemali turecké úrady dostatočné dôvody. Podľa štrasburského súdu turecké úrady porušili Demirtaşovo právo na slobodu prejavu a na slobodný výkon politickej funkcie, keď mu neumožnili ako poslanci účasť na zasadnutí parlamentu a v dvoch volebných kampaniach – pred minuloročným referendom o zmene ústavy a pred tohtoročnými voľbami hlavy štátu, v ktorých Demirtaş kandidoval za prezidenta (skončil tretí s 8,4 percenta hlasov).

Štrasburský súd v utorok vyzval Ankaru, aby „prijala všetky potrebné opatrenia na ukončenie väzby sťažovateľa“, pokiaľ nepredloží nové dôkazy, ktoré by jeho zadržiavanie ospravedlnili. Turecký prezident už v utorok povedal, že verdikt nepovažuje za záväzný.

Demirtaş je vo väzbe vyše dvoch rokov a tento rok v septembri bol odsúdený za šírenie teroristickej propagandy na štyri roky a osem mesiacov väzenia. Trest dostal za vyjadrenia, ktorými v roku 2013 komentoval vtedajšie mierové rokovania vlády s kurdskými povstalcami.

Demirtaş čelí v Turecku aj ďalším obvineniam, väčšinou pre svoje výroky. Obvinený je ale tiež z podnecovania k nenávisti pre protesty z októbra 2014. Politik všetky obvinenia odmieta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Európsky súd pre ľudské práva #Recep Tayyip Erdogan