Poslanci ČSSD sa nezúčastnia na hlasovaní o nedôvere Babišovej vláde

Poslanci ČSSD sa v piatok v dolnej komore českého parlamentu nezúčastnia na hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde premiéra Andreja Babiša. Po rokovaní vedenia strany v Lidovom dome o tom v stredu na tlačovej konferencii informoval predseda ČSSD Jan Hamáček. Babiš postoj ČSSD k hlasovaniu nechápe.

21.11.2018 16:50 , aktualizované: 20:47
Jan Hamáček Foto:
Predseda ČSSD Jan Hamáček.
debata (7)

„Prijali sme jednohlasne uznesenie, v ktorom sme konštatovali, že osobné problémy premiéra zaťažujú vládu, a že by bolo najlepšie, keby ANO vymenovalo iného premiéra. Preto v piatok pri rokovaní o dôvere sa naši poslanci nezúčastnia na záverečnom hlasovaní. Súčasne sme konštatovali, že súčasná vládna konštelácia nemá alternatívu,“ povedal Hamáček.

Poznamenal, že ak snemovňa dá dokopy 105 hlasov pre svoje rozpustenie, je ČSSD pripravená dodať zvyšných 15.

ČSSD nešla podľa Hamáčka do menšinovej vlády s Babišovým hnutím ANO preto, aby riešila kauzy Andreja Babiša, ale preto, aby presadzovala svoj program. Zároveň však chce zabrániť tomu, aby ju vo vláde nahradila extrémistická Sloboda a priama demokracia (SPD), čo jej predseda Tomio Okamura českému premiérovi už ponúkol.

Babiš je sklamaný

Český premiér nechápe postoj svojho koaličného partnera ČSSD nepodporiť vládu pri piatkovom hlasovaní o vyslovení nedôvery. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Babiš je z tohto postoja ČSSD sklamaný. „Pokiaľ sa ČSSD rozhodla, že odíde zo sály a nepodporí svoju koaličnú vládu, tak to nechápem. Je to pre mňa sklamanie, moja vláda je úspešná,“ napísal Babiš v stanovisku pre Novinky.cz.

ČSSD sa podľa neho vstupom do vlády zachránila. „Bola na pokraji voliteľnosti a v opozícii by sa stratila úplne,“ uviedol Babiš. Vyhrážaniu sa predčasnými voľbami nerozumie, jeho hnutie ANO ich údajne určite nechce.

O vyslovení nedôvery vláde Andreja Babiša sa bude rokovať v piatok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorú iniciovala opozícia, a to v dôsledku nového vývoja okolo kauzy Čapí hnízdo a s ňou súvisiacim údajným únosom premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho na Ruskom okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Babišova vláda