Trump odklepol použitie armády proti migrantom, chce uzavrieť hranicu

Americký minister obrany Jim Mattis povedal, že dostal od Bieleho domu nové právomoci a mandát použiť na hraniciach s Mexikom armádu, ktorá by pomohla ochrániť colníkov a príslušníkov pohraničnej stráže. Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf Bieleho domu Donald Trump pred novinármi pohrozil úplným uzavretím americko-mexickej hranice.

22.11.2018 06:15 , aktualizované: 19:39
Migranti, karavána, USA, mexiko, tijuana, hranice Foto: ,
Stovky migrantov zo Strednej Ameriky križujúcich Mexiko s cieľom dostať sa do USA dorazili do severného hraničného mesta Tijuana.
debata (26)

Mattis ďalej pred novinármi uviedol, že v prípade použitia armády na ochranu colníkov pred prichádzajúcimi stredoamerickými migrantmi bude čakať na žiadosť od ministerstva pre vnútornú bezpečnosť (DHS).

„Mám právomoc konať, teraz uvidíme o čo ma požiada,“ povedal šéf Pentagónu, ktorý sa odvolával na ministerku pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenovú.

V závislosti od žiadosti DHS by mohli mať vojaci aj dočasnú právomoc migrantov zadržať, nie ich však zatknúť. Podľa Mattisa ich zadržanie bude trvať „minúty, ani nie hodiny“ a potom ich odovzdajú do rúk pohraničnej polícii. Dodal, že vojaci môžu colníkom a členom pohraničnej stráže pomôcť ochrannými štítmi a obuškami. K použitiu ozbrojených prostriedkov by podľa jeho slov dôjsť nemalo.

Podľa dvoch menovaných amerických predstaviteľov, ktorých citovala agentúra Reuters, armáda môže na základe memoranda podpísaného medzi šéfom kancelárie Bieleho domu Johnom Kellym a Mattisom proti migrantom, pokiaľ to bude nevyhnutné, použiť aj zbrane.

Trump pohrozil uzavretím hranice

Šéf Bieleho domu pred novinármi na Floride pohrozil úplným uzavretím americko-mexickej hranice „na nejakú dobu, kým nad ňou nezískame kontrolu“. Hranica bude podľa prezidenta zablokovaná v prípade, že americká administratíva dospeje k záveru, že Mexiko na svojej strane hraničnej línie situáciu nezvláda.

Trump opäť poukázal na situáciu okolo migrantov, ktorí sa v tzv. karaváne vydali do USA a utáborili sa v pohraničnom mexickom meste Tijuana. Podľa jeho slov to je „veľmi zlá situácia“. Prezident podľa agentúry DPA znovu tvrdil, že medzi migrantmi je veľa zločincov a „strašne nebezpečných osôb“. „Žiadnych zločincov do krajiny nepustíme,“ uistil.

K USA smeruje asi 9-tisíc ľudí

Smerom k hraniciam Spojených štátov sa zo stredoamerických krajín vydalo v rôznych skupinách okolo 9 000 ľudí. Väčšina z nich chce v USA získať azyl. Ide však o proces, ktorý môže trvať niekoľko mesiacov a potenciálne by mohol viesť k ich deportácii.

Prezident Donald Trump, ktorý presadzuje boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu do USA ako jednu z priorít svojej vnútropolitickej agendy, poslal k južnej hranici 5 800 vojakov.

Agentúra Reuters v stredu tiež informovala, že vláda zvažuje dať armáde tiež mandát, na základe ktorého by mohla v prípade potreby uskutočňovať zdravotné prehliadky a vyšetrenia migrantov s cieľom zisťovať ich prípadné choroby a zranenia. Tejto úlohy by sa armáda mohla zhostiť len v prípade, ak by ju nezvládal plniť personál amerického Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migrácia #Donald Trump #Jim Mattis