Zomrel šéf ruskej rozviedky GRU, povedie ju viceadmirál Kosťukov

Po "vážnej chorobe" zomrel vo veku 62 rokov šéf Hlavnej správy rozviedky Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie (GRU) Igor Korobov. S odvolaním sa na zdroj z prostredia ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra TASS. Vedením bol poverený viceadmirál, jeden z veliteľov ruskej vojenskej operácie v Sýrii.

22.11.2018 06:41 , aktualizované: 22:50
debata (109)

Korobov sa stal náčelníkom ruskej vojenskej rozviedky GRU po náhlej smrti Igora Serguna v roku 2016. Do armády vstúpil v roku 1973. Vo vojenskej rozviedke pracoval na rôznych pozíciách od roku 1985. Ovládal niekoľko cudzích jazykov. Počas svojej služby v armáde získal viacero ocenení a medailí.

Vedením Hlavnej správy GRU bol poverený viceadmirál Igor Kosťukov – jeden z veliteľov ruskej vojenskej operácie v Sýrii. Informovala o tom agentúra Interfax. Rozhlasová stanica Echo Moskvy dodala, že rozhodnutie o Kosťukovovom riadnom vymenovaní je v rukách ruského prezidenta Vladimira Putina.

Agentúra Reuters dodala, že generálplukovník Korobov bol spoločne s ďalšími príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU na sankčnom zozname Spojených štátov za činnosti, „ktoré v mene ruskej vlády podkopávajú kybernetickú bezpečnosť“.

Spojené štáty a ich spojenci obviňujú GRU z účasti na marcovom útoku nervovoparalytickou látkou na ruského exšpióna v Británii, hackerských útokov na americkú predvolebnú prezidentskú kampaň v roku 2016, ako aj z hatenia protidopingového úsilia.

Holandské úrady tiež nedávno identifikovali štyroch údajných agentov GRU, ktorí sa hackerským spôsobom pokúsili nabúrať do systémov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Moskva tieto obvinenia odmieta.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #úmrtie #tajná služba #GRU