Na poľské hranice sa vracajú kontroly

Poľsko od dnešného dňa až do 16. decembra obnovuje hraničné kontroly. Deje sa tak z bezpečnostných dôvodov kvôli medzinárodnej klimatickej konferencii, ktorá sa budúci mesiac koná v Katoviciach za účasti stoviek hostí, mnohokrát prominentných politikov, z celého sveta.

22.11.2018 07:16
debata (2)

Príslušné nariadenie podpísal poľský minister vnútra Joachim Brudziński. Hovorkyňa pohraničnej stráže Joanna Konieczniaková uviedla, že kontroly budú náhodné a kontrolované budú iba osoby vstupujúce do Poľska; na diaľniciach vybrané vozidlá pohraničníci nasmerujú na odpočívadlá. Cudzinci cestujúci do Poľska pri sebe musí mať cestovný pas alebo občiansky preukaz.

„Obnovenie kontrol neznamená návrat k hraničným priechodom so spustenými závorami. Kontroly sa budú opierať o hliadky pohraničníkov s využitím špecializovaného zariadenia, čiže mobilných terminálov a vozidiel prispôsobených na vykonanie kontroly mimo hraničný priechod,“ poznamenal denník Nowa Trybuna Opolska na svojom webe.

Autá a osoby si majú vytipovať ku kontrole na základe analýzy rizika či informácií od susedných štátov. Denník dodal, že až do 16. decembra bude možné hranice s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou prekračovať len na určených miestach, ktorých je celkom 264, z toho na hranici s Českom 142 a na hranici so Slovenskom 62. Všetci cestujúci majú byť pripravení na možnosť, že im hliadky môžu kontrolovať osobné doklady aj auto.

Poľsko sa rovnako ako Česko, Slovensko alebo Maďarsko stalo súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu v decembri 2007. Od tej doby sa rozhodlo dočasne obnoviť hraničné kontroly už niekoľkokrát. Stalo sa tak napríklad počas majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2012 alebo kvôli summitu NATO vo Varšave v roku 2016.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hraničné kontroly #kontroly na hraniciach