Rusko chce svoje Guantánamo, parlament rokuje o väzení pre teroristov

Do dolnej komory ruského parlamentu dnes dorazil návrh zákona o zriadení špeciálneho väzenia pre teroristov, ktoré má zabrániť šíreniu extrémistických ideológií a verbovaniu radikálov medzi trestancami. Napísala to agentúra TASS. Návrh má podporu vplyvných poslancov, koncom októbra myšlienku podporil aj prezident Vladimir Putin.

22.11.2018 13:39
debata (68)

Osoby odsúdené za terorizmus doteraz v Rusku vykonávajú svoje tresty v bežných väzniciach alebo väzenských táboroch. Podľa šéfa právneho výboru Štátnej dumy Pavla Krašeninnikova taký stav môže podnecovať šírenie extrémizmu. „Hlavným cieľom je zamedziť propagácii extrémistických ideológií a zabrániť verbovaniu do teroristických organizácií,“ povedal poslanec. Nebezpeční teroristi by mohli byť izolovaní aj na samotke.

Teroristické útoky v Rusku vyvrcholili v období čečenských vojen, keď severokavkazskí extrémisti organizovali v ruskom vnútrozemí krvavé atentáty s desiatkami a stovkami mŕtvych. Putinov režim na nepokojnom severnom Kaukaze vyjednal relatívny pokoj. Nervozitu ale teraz medzi ruskými bezpečnostnými expertmi vyvoláva presun skupín islamistov zo sýrskeho a irackého bojiska do Ruska.

Po teroristickom útoku na New York a Washington v roku 2001 Spojené štáty izolovali osoby podozrivé z terorizmu vo väznici v kubánskom Guantáname. Bývalý prezident Barack Obama po správach o krutostiach väzenskej stráže a neľudských metódach vyšetrovateľov sľúbil väzenie uzavrieť, nikdy sa k tomu ale neodhodlal.

Počet zadržiavaných sa na Guantáname za Obamu sa znížil z 242 na terajších zhruba 40 väzňov. Vláda prezidenta Donalda Trumpa väzenské zariadenia na Guantáname zrušiť nemieni.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Guantánamo