ČSSD špekuluje, Babiš ju neodpisuje

"Nebudeme hlasovať za nedôveru vláde, ale podporíme predčasné voľby," vyhlásil pred piatkovým hlasovaním v parlamente šéf ČSSD Jan Hamáček. Koaličný partner vládneho hnutia ANO premiéra Andreja Babiša tak ostal poplatný politickému lavírovaniu, ktoré ho charakterizuje už roky. Navyše o mnohom hovoria aj nízke volebné preferencie ČSSD.

22.11.2018 18:00
babiš Foto: ,
Babiš si z protestov nerobí ťažkú hlavu. Tým skôr, že ekonomika zaznamenala rast a ako očakávala vo štvrtok väčšina pozorovateľov ani piatkové hlasovanie sa neskončí podľa predstáv nespokojnej opozície.
debata (3)

„Ak sa opozícii podarí získať 105 hlasov, tak 15 poslancov ČSSD ju podporí s cieľom získať 120 hlasov potrebných na rozpustenie parlamentu a vyhlásenie predčasných volieb,“ neskrýval špekuláciu „socanov“ ich šéf v rozhovore pre denník Právo.

Opozícia sa už dlhšie pokúša neúspešne odvolať premiéra Babiša kvôli kauze Bocianie hniezdo. Nepochodila však najnovšie ani pri štvrtkovom pokuse rokovať o tejto téme v parlamente, na pôde bezpečnostného výboru. Odporcovia diskusie operovali neprípustným zasahovaním do živej kauzy, ktorú samotný šéf kabinetu považuje za účelovú. Babiš vyhlasuje, že o prípadnej demisii vôbec neuvažuje. Najnovšie to zopakoval aj vo štvrtok večer v talk show na jednom z českých súkromných televíznych kanálov.

„Neexistuje žiadna vládna kríza. Ide o vymyslenú záležitosť a pravda je na mojej strane. A ja vyhrám!“ tvrdil premiér. Opieral sa pritom o konštatovanie, že aj vďaka jeho snahám, napríklad začiatkom týždňa rokoval s predstaviteľmi BMW, je „Česko vidieť“ a že na tom „spoločne s Hamáčkom pracujeme“.

V tejto súvislosti vyslovil na adresu koaličného partnera neskrývaný údiv. „Nechápem, prečo ČSSD nepodporí vládu a vyhráža sa voľbami,“ reagoval šéf kabinetu na oficiálny postoj Hamáčka a spol. Následne v piatok „z časových dôvodov“ zrušil popoludňajšie koaličné rokovania na tému riešenia sociálnych vecí. „Budú niekedy na budúci týždeň,“ povedal portálu Novinky.cz Petr Vurbs, hovorca ČSSD. Napriek všetkému považuje Babiš šéfa socialistov a vicepremiéra Hamáčka za „skutočného lídra, ktorý zachránil sociálnu demokraciu, keď ju priviedol do vlády“.

Na viacerých miestach v Česku štrngali... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
babiš, protest Na viacerých miestach v Česku štrngali demonštranti kľúčmi a opätovne vyzývali premiéra Andrea Babiša, aby odstúpil.

Väčšina pozorovateľov sa zhoduje, že neúčasť hamáčkovcov na hlasovaní o dôvere kabinetu je prejavom alibizmu.

„Na odstránenie vlády treba 101 hlasov. Ak socialisti opustia rokovaciu miestnosť, tak bude proti súčasnému kabinetu najskôr 92 poslancov: ODS, Piráti, KDU-ČSL, starostovia a SPD,“ pripomína aj portál iDnes s tým, že KSČM už avizovala podporu Babišovej vláde. Vzniká paradox, keď ČSSD nechce hlasovať za dôveru vláde, v ktorej sedia aj jej ministri. Namiesto toho líder socialistov Hamáček okrem iného ponúkol aj tzv. slovenský model. Teda odchod premiéra a pokračovanie vládnutia v rovnakej zostave pod vedením nového premiéra. Mnohí však v tejto súvislosti upozorňujú, že spomínaný návrh je „miešaním hrušiek s jablkami“, pretože vraj ide o odlišné situácie.

Viacerí politológovia upozorňujú, že socialisti by si mali dávať pozor pri svojich špekuláciách skôr na skutočnosť, že v prípade tvorby novej vlády, ktorej vymenovaním, ako povedal prezident Miloš Zeman, poverí opäť Babiša, je pripravený „naskočiť Tomio Okamura (SPD). Netají, že práve ČSSD sa mu vraj nepáči, ale "Babiš a jeho problémy sú úplne v poriadku“.

Spomínanú „hrozbu“ so strany SPD si socialisti uvedomujú, aj keď reakciu na ňu sa pokúšajú zabaliť do pochybného obalu. Ako dokumentuje najnovšia reakcia z politickej kuchyne socialistov, vraj „nechcú urobiť z Babiša mučeníka a zo seba zradcov“. Tak „čiastočný“ ústup prezentoval vo štvrtok Martin Netolický, podpredseda strany a jeden z najväčších kritikov Babiša, citovaný portálom iHned.

Volebné preferencie (november)

ANO – 30 % (bez zmeny)

ODS – 19 % (vzostup)

Piráti – 11 % (pokles)

ČSSD – 9 % (pokles)

KSČM – 8,5 % (vzostup)

KDÚ-ČSL – 7 % (bez zmeny)

SPD – 5 % (prah zvoliteľnosti)

STAN – 4 %

TOP 09 – 3,5 %

ZDROJ: CVVM

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #Jan Hamáček